Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

Opening Han Fortmann Centrum, het hemels gewelf, Han de Wit en de column van Lam Ngo
Uitzenddatum: Zaterdag 19-9-2009 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Han FortmannOpening Han Fortmann Centrum voor Mindfulness
Op 10 september werd het Han Fortmann Centrum voor Mindfulness, gelieerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen, officieel geopend met een symposium onder de titel Mindfulness: clinical applications and neuroscientific background. Marlous Lazal doet verslag. Zie voor mindfulness ook de uitzending van 6 september, met Henk Barendregt.

Het hemels gewelf
Roden CraterOm de lucht en het licht optimaal te kunnen ervaren bouwt de Amerikaanse kunstenaar James Turrell sinds 1977 aan diverse observatieposten en lichtruimtes in zijn eigen krater: De Roden Crater in de woestijn van Arizona. Hoewel het nog jaren kan duren voordat de Roden Crater voor publiek wordt opengesteld was beeldend kunstenaar Winnie Teschmacher in gelegenheid om er alvast een kijkje te nemen.

Hemels GewelfDichter bij huis heeft Turrell op kleinere schaal een soortgelijk project uitgevoerd in een duinpan bij Kijkduin. Hier realiseerde hij een kunstmatige krater waar het Hollandse licht en de lucht kunnen worden geobserveerd. Menno Bijleveld liet zich met Winnie Teschmacher verwonderen door het  Hemels Gewelf, en sprak met haar over de boeddhistische aspecten van dit wel heel bijzondere kunstwerk.

De favoriete dichter van Han de Wit
Vlooien en luizen – bij mijn hoofdkussen een pissend paard.’ Zo luidt een haiku van de Japanse dichter Basho. Han de Wit, als leraar verbonden aan de Shambhala school van het Tibetaans boeddhisme, is er een groot liefhebber van. Het meest bekende werk van Basho heet De smalle weg naar het verre Noorden. Het is een reisverslag, maar laat zich natuurlijk ook lezen als beschrijving van een reis door het innerlijk. Agnes Sommer vroeg Han de Wit wat De smalle weg tot zo’n bijzonder boek maakt.

Lam Ngo

De column
Deze week de column van Lam Ngo, over het Vu Lan feest: 

Dit feest wordt gedurende de maand juli van het maanjaar gevierd. In deze maand komen de geesten uit de andere wereld een bezoekje brengen aan de levenden. Boeddhisten bereiden voedsel op hun altaren om hun overleden voorouders in huis te verwelkomen. In Vietnam geef je, als ze nog leeft, moeder een cadeau. Dit feest herinnert je eraan dat je gelukkig bent, als ze nog bij je is.


Lees de volledige column


De agenda van deze week
Dinsdagavond 22 september start in Den Haag een basiscursus boeddhisme en meditatie. De zesdaagse cursus wordt georganiseerd door Sakya Thegchen Ling aan de Laan van Meerdervoort 200a, en de aanvang is acht uur.
www.sakya.nl

Dinsdagavond 22 september is in Leiden de eerste van tien lezingen door de pas benoemde Numata-hoogleraar Richard Hayes. Hij is lid van de Westerse Boeddhisten Orde en bekend vanwege zijn kritische beschouwingen over het westers boeddhisme. De eerste lezing is getiteld: ‘Can there be a single source of all beings?’ Het programma begin tom vijf uur ‘s middags en vindt plaats in zaal 147 van het Lipsius Gebouw aan de Cleveringaplaats 1.

Woensdagavond 23 september
geeft lama Ole Nydahl een lezing in Utrecht. Onderwerp is ‘boeddhisme in het Westen’ en plaats van handeling is Hogeschool Domstad aan de Koningsbergerstraat 9. De lezing begint om acht uur.
www.diamantweg-boeddhisme.nl

Vrijdagavond 25 september begint in Amsterdam een driedaagse cursus abidhamma, die wordt geleid door bikkhuni Agganiyani. Dat gebeurt bij Sangha Metta in de Pieterspoortsteeg 29-1.
www.sangametta.nl

Vrijdagavond 25 september  gaat in Lievelde een weekendworkshop van start met als titel ‘Daishin – onmetelijke geest, grenzeloos hart’. De begeleiding is in handen van Irene Kyojo Bakker en het adres is Huize Loreto aan de Kloosterstraat 5.
www.zenspirit.nl
www.bigmind.org

Komend weekend, op 26 en 27 september, organiseert Maitreya Amsterdam een Groene Taranacht. Het adres is Brouwersgracht 157 en meer informatie vindt u op onze website.
www.maitreya.nl

Komend weekend, op 26 en 27 september, wordt in Cadzand een tweedaags programma Tibetaanse yoga gehouden, onder leiding van Lama Zeupa. Het Naropa Instituut is te vinden aan de Vierhonderdpolderdijk 10.
www.tibetaans-instituut.org


Samenstelling: Marlous Lazal, Menno Bijleveld en Agnes Sommer
Presentatie: Ton Maas