Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

De wolk van niet-weten
Uitzenddatum: Zaterdag 10-1-2009 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

De wolk van niet wetenDe wolk van niet-weten
Zoals de zenbeoefenaar hoopt ooit verlichting te bereiken, zo heeft de contemplatief een diep verlangen naar eenwording met god. Het veertiende-eeuwse tractaat De wolk van niet-weten geeft instructies hoe dit te bereiken.
De auteur is een onbekende Engelse schrijver, tijdgenoot van Meister Eckhart en Jan van Ruusbroec. In de maandelijkse boekenrubriek gaat Nico Tydeman in op de (actuele) betekenis van deze klassieker.

MettaMetta

In deze uitzending de eerste aflevering van een nieuwe serie over Metta, door Marlous Lazal.

Metta, een begrip uit het Pali, betekent 'liefdevolle aandacht' en is in het boeddhisme een van de vier verheven toestanden van de geest, de zogenaamde Brahma-viharas. Metta in haar meest pure vorm uit zich in onvoorwaardelijke liefde en de beste intenties en wensen voor alle wezens in het universum.

Metta kan gecultiveerd worden door het beoefenen van metta meditatie, een veelgebruikte techniek in verschillende boeddhistische tradities. Maar oorspronkelijk komt metta meditatie voort uit de Theravadaschool.

Vaak begint een metta meditatie met het wensen van geluk en goede wil voor jezelf. Daarna volgen goede wensen voor de naaste familie, leraren, vrienden, kennisen, onbekenden en die mensen waar je een slechte of vijandige relatie mee hebt. Tenslotte richt men gedachtes van metta aan het gehele universum en alle wezens die daarin leven. Metta kan een heel krachtig instrument zijn; zo overwon de Amerikaanse boeddhistische lerares en schrijfster Sharon Salzberg haar diepgewortelde zelfhaat door middel van het jarenlang intensief beoefenen van metta.

In de serie over metta die de BOS in deze maand uitzendt komen leraren uit verschillende tradities aan het woord zoals Varamitra die les geeft vanuit de Vrienden van de Westerse Boeddhisten Orde, waar metta een van de twee belangrijkste meditatietechnieken is. 'Bij metta meditatie ga je dus niet aardig voor jezelf zitten zijn; je gaat kijken wat er aan aardigheid in jou zit. In het begin houd je dat nog geen twee seconden vol. Je gaat je schuldig voelen, je wordt onrustig, je wilt wegrennen van jezelf.... Je komt jezelf helemaal tegen in het meditatieproces.'

Programmamaakster Marlous Lazal gaat in vier afleveringen op zoek naar de kern van metta meditatie en zal zichzelf daarin ongetwijfeld tegen komen.

  Links:
www.bchaaglanden.nl
www.sanghametta.nl


Jotika HermsenDe column
Deze week de column van Jotika Hermsen.


De agenda van deze week
Zondag 11 januari wordt in Amsterdam een gastpresentatie gehouden over de Mandalaschool die daar in oprichting is. Ouders zijn welkom met hun kinderen en er worden speciale workshops georganiseerd. De bijeenkomst duurt van drie tot half vijf en vindt plaats in het Nyingma Centrum aan de Reguliersgracht 25.
www.nyingma.nl

Komende week gaan op diverse plaatsen introductiecursussen van start. Op maandag 12 januari gebeurt dat in Den Haag. Daar gaat het om een inleiding in zen. Het programma start om acht uur ’s avonds en duurt tot kwart voor tien. Het adres is Oude Boomgaardstraat 17.
www.zentijd.nl

Maandag 12 januari gaat in Leiden bij Suiren-ji een introductiecursus zenmeditatie van start. Aanvang is acht uur en het adres Hogewoerd 162. Suiren-ji organiseert ook een tweede cursusreeks en die begint op donderdagavond aanstaande.
[www.zencentrum.nl]

Dinsdag 13 januari
begint bij De Roos in Amsterdam een inleiding in de vipassana-meditatie, die duutr tot eind maart. De avonden duren van acht tot tien uur en u vindt De Roos aan de PC Hooftstraat 183.
www.yoga-meditatie.org
www.roos.nl

Donderdag 15 januari geeft oud-BOS-directeur Jean Karel Hylkema in Amsterdam een lezing met als titel ‘Vrijgevigheid is de basis van rijkdom’, over het toepassen van boeddhistsche principes bij ondernemen en leiding geven. Hij doet dat bij Shambhala aan de 1e Jacob van Campenstrtaat 4 en de lezing begint om kwart over acht.
www.shambhala.nl

Zaterdag 17 januari vinden bij Nyingma in Amsterdam twee workshops plaats. Het gaat om een introductieworkshop Skillful Means – over stresspreventie – en een meditatieworkshop met als thema ‘De adem als gids’. Beide workshops beginnen om half tien en duren tot een uur. Het adres is Reguliersgracht 25, te Amsterdam.
www.nyingma.nl

Zaterdag 17 januari organiseert Boeddhistisch Centrum Amsterdam een introductiemiddag voor belangstellenden. Het programma begint om twee uur en duurt tot half vijf. Het adres is Palmstraat 63 in Amsterdam.
www.vwbo.nl


Samenstelling:  Jacqueline Oskamp, Jeanette Werkhoven en Marlous Lazal
Presentatie:
Marlous Lazal