Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

Hongerige geesten, mantra's, katholieken en koans en de column
Uitzenddatum: Zaterdag 8-11-2008 15:00 - 16:00 NPO
bekijk podcast
Podcasts

Hongerige geesten
Hoe zit dat nou met voorouderverering binnen het boeddhisme? Moet je dat doen of niet? Of ben je misschien zelf wel een voorouder in nieuwe gedaante? En wie zijn dan die hongerige geesten die elk jaar weer losgelaten worden en die je beter maar iets te eten kunt geven? Lam Ngo vertelt aan Fred Gales over de theorie en praktijk van voorouderverering in Vietman.

MantraMantra, deel 2
Jeanette Werkhoven maakt een serie over het gebruik van mantra’s in de verschillende tradities van het boeddhisme. Vandaag in deel 2: Peter Verhagen, indoloog en tibetoloog, docent aan de Universiteit van Leiden, bestudeerde de belangrijkste mantra van Tibet: Om mani padme hung, de mantra van Avalokiteshvara, de bodhisattva van mededogen. Verhagen praat met Jeanette Werkhoven over de linguïstische betekenis van de mantra en over de vele manieren waarop die in Tibet wordt toegepast.

De katholiek en de koan
Andrew Peers is rooms-katholiek monnik in de orde der Trappisten. Dat weerhoudt hem er echter niet van bij Maha Karuna Ch’an de koanstudie van Ton Lathouwers te volgen. Agnes Sommer bericht.

Jotika HermsenDe column
Deze week: column van Jotika HermsenDe agenda van deze week

In de week van 9 november begint een uitgebreide toernee van een maand door Nederland van een groep Tibetaanse monniken uit het Ganden klooster in Zuid India. Tijdens de toernee maken zij zandmandala’s en voeren zij danstheaterstukken uit gebaseerd op de traditionele Tsam dansen, door de Nederlandse organisatoren ‘lamadansen’ genoemd. De toernee begint op 9 november met een dansvoorstelling in Goirle. Op 12 november is er een voorstelling in Houten, op 13 november in Enschede, 14 november in Deventer en op 15 en 16 november in Dronten. Van 10 -15 november wordt er een zandmandala gemaakt en weer vernietigd in Deventer en van 17 tot en met 21 november gebeurd hetzelfde in Amersfoort.
www.lamadans.nl

Zaterdag 15 november organiseert de Boeddhistische Unie Nederland in Utrecht een symposium met de titel ‘Boeddhisme een gezonde keuze’. De sprekers zijn Henk Barendregt, vipassana leraar en professor in de wiskunde en computer wetenschap aan de Universiteit van Nijmegen  en Nel de Jong, arts in de Tibetaanse geneeskunst.  Tevens is er een discussie met de sprekers door een panel bestaande uit Zeshin van der Plas van het Zencentrum Suiren-Ji in Leiden,
Chantal Bergers, huisarts te Lexmond en studente bij Sogyal Rinpoche, Chris de Ceuninck van Capelle van de verzekeringsmaatschappij Zilveren Kruis Achmea en Flip Kolthoff, psychiater en Mindfulness trainer. Het symposium begint om 10 uur ’s ochtends en duurt tot één uur en vind plaats in het rustieke Zalencentrum Utrecht-Zuid aan de Amaliadwarsstraat 2d
http://www.boeddhisme.nl (pdf!)
Opgeven kan via de Boeddhistische Unie Nederland:secr@boeddhisme.nl

Zaterdag 15 november viert de Stichting Hulp aan Tibetanen haar 45 jarig bestaan in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Het thema van de bijeenkomst is ‘Tibetaanse vluchtelingenkinderen en hun cultuur’. Sprekers zijn Tsewang Yeshi, directeur van de Tibetaanse kinderdorpen, de kunsthistoricus Sjoerd de Vries, die het zal hebben over ‘De speciale vorm van het Tibetaans boeddhisme en de materiële uitingen daarvan’, de tibetoloog  Peter C. Verhagen met een lezing over ‘De Dalai Lama’s door de eeuwen heen’ en  Dorjee Bhutia, Tibetaans arts te Soest die zal spreken over de De Tibetaanse geneeskunst. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de zangeres Namgyal Lhamo. Er is ook een kinderprogramma met workshops. Dat alles begint om half drie op het Oosterdokseiland. De toegang is gratis maar reserveren is gewenst. 
http://www.oba.nl
Toegang gratis, reserveren gewenst 020-5230801 of per mail: klantenservice@oba.nl

Zaterdag 15 november is er een benefietdiner met film en levende muziek bij het Nyingma centrum aan de Reguliersgracht 25 in Amsterdam. Aanvang half zes.

email: info@tibetan-aid.nl
www.nyingma.nl
 
Zaterdag 15 november is er in Brussel de première van de film Boeddha in de Stad van de regisseur Konrad Maquestieau. De voorstelling begint om half negen en vindt plaats in de Beursschouwburg aan de A. Ortsstraat 20-28.

reserveringen: tel (+32) (0) 25500350

email: tickets@beursschouwburg.be
www.boeddhaindestad.be

Samenstelling: Agnes Sommer, Fred Gales en Jeanette Werkhoven
Presentatie: Marlous Lazal