Radio Archief

 
2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

DE ZEVENDE HEMEL

Diep, dieper, diepst. Koanstudie volgens de ch’an
Uitzenddatum: Zaterdag 4-10-2008 15:00 - 16:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Diep, dieper, diepst. Koanstudie volgens de ch’an
Koanstudie bij een ch’an leraar betekent veel lezen. Dat ondervindt Agnes Sommer, die na het eerste, oriënterende, gesprek met een pak literatuur onder de arm naar huis ging. Het blijkt zware kost en niet altijd aangenaam. In de tweede aflevering van ‘koanstudie bij Ton Lathouwers’ wordt daaruit een les geleerd.

Cambodjaanse klok
Wie op een zaterdag door de stad slentert en ergens op de achtergrond het geluid van een carillon hoort, beseft niet onmiddellijk dat de klok oorspronkelijk uit Azië afkomstig is. Duizenden jaren geleden gebruikte men daar al klokken. Het is dus niet verwonderlijk dat er in het Nationaal Beiaard Museum in Asten een grote ruimte is ingericht voor klokken uit Azië. Toch is niet iedereen blij met de aanwinsten van het museum. Journalist Jos van Beurden is bijzonder boos over één bepaalde klok die nu al weer een paar jaar in het museum staat. Peter Meijwes sprak met Jos van Beurden en bezocht het Beiaard Museum, waar hij werd rondgeleid door conservator Schutte.

Boeddha in Assam, deel 4
- De professor uit Mumbai
RabiVanaf 13 augustus wordt er in het radioprogramma De Zevende Hemel een achttal korte documentaires uitgezonden over de geschiedenis en de huidige situatie van het boeddhisme in Assam, in Noord-Oost India.

In het dorp Pakhe in Assam leeft naast de monniken en de novicen ook een aantal leken in de tempel. Het zijn wezen en andere kinderen waarvoor de ouders niet kunnen zorgen, en verder twee volwassenen die zich op allerlei manieren nuttig maken. Een van hen is de heer Rabi, die gekscherend de professor uit Mumbai genoemd wordt, omdat hij daar - in de deelstaat Maharashta - vroeger een goede baan had als ambtenaar. Hij is al zijn hele leven lang een Ambedkarite, een volgeling van Bhimrao Ambedkar, de opsteller van de Indiase grondwet, voorvechter van de onaanraakbaren en initiator van de massale bekering van de kastelozen tot het boeddhisme. Hoewel Ambedkar meer als 50 jaar geleden overleed, is hij nog steeds een held in de ogen van veel mensen in India en speelt zijn beweging nog steeds een belangrijke sociale en politieke rol in India. Alvorens naar mijnheer Rabi te luisteren hoort u een kort historisch fragment uit een toespraak van Ambedkar in het Indiaas parlement.

Ga naar deel 1 (13 augustus 2008)
Ga naar deel 2 (20 augustus 2008)
Ga naar deel 3 (27 augustus 2008)
Ga naar deel 4 (4 oktober 2008)
Ga naar deel 5 (11 oktober 2008)

VaramitraDe column
Deze week: de column van Varamitra

Kort verhaal

en een kort verhaal van Bert Bos.

Boeddhisme in het wereldnieuws

Birma herdacht

Afgelopen week was het precies een jaar geleden dat de opstand van de monniken van Birma bloedig werd neergeslagen en die gebeurtenis werd door zo’n honderd monniken herdacht middels een vreedzame protestmars in de Birmese stad Sittwe.Tegelijkertijd werd in de hoofdstad Rangoon, onder het toeziend oog van politie en veiligheidsagenten, de twintigste verjaardag van de oprichting van de democratische partij van Aung San Suu Kyi gevierd.

Teachings Dalai lama in Dharamsala
Dinsdag heeft de Dalai Lama voor het eerst weer teachings gegeven in Dharamsala, nadat hij hersteld was van zijn buikklachten. Honderden toehoorders van over de hele wereld woonden het 5 daagse studieprogramma bij. De Dalai Lama heeft deze week ook een officiele uitnodiging geaccepteerd om de openingsceremonie van de Speciale Olympische winterspelen van 2009 bij te wonen in Idaho. Deze zullen in februari plaatstvinden.

Snel vrede in Srti Lanka
De Srilankaanse president Ratnasiri Wickramanakaya heeft de Srilankaanse bevolking beloofd dat er snel vrede zal zijn in het land. Hij deed deze uitspraak in Nicosia, Cyprus, waar afgelopen week Eerwaarde Morawaka Soratha Thera werd benoemd tot hoofdpriester. De premier eerde Soratha voor zijn bijdrage aan het verspreiden van de Dharma, de boeddhistische leer, op Cyprus door middel van de oprichting van een boeddhistische tempel, waar wekelijks duizenden op Cyprus woonachtige Srilankanen tezamen komen. De premier benadrukte ook de overeenkomsten tussen de Cyprische geschiedenis en die van Sri Lanka en memoreerde de band tussen de eerste president van Cyprus, Makarios en de voormalig Srilankaanse premier Bandaranaike. Het was de eerste keer dat een Srilankaanse premier een dergelijke religieuze ceremonie in het buitenland bijwoonde.

Nieuwe Thaise rage
In Thailand is een nieuwe rage ontstaan. In een boeddhistische klooster in Nakhon Nayok wachten dagelijks lange rijen mensen om vijf minuten “dood’ te zijn en vervolgens geheel wedergeboren de tempel weer te verlaten. In de tempelhal zijn negen roze doodskisten opgesteld waar de bezoekers na het aanschaffen van bloemenoffers en het achterlaten van een donatie aan de monniken, vijf minuten in een van de kisten mogen gaan liggen terwijl de monniken boeddhistische teksten chanten. Het zogenaamde sterven en vervolgens weer wedergeboren worden bevrijdt de beoefenaars van hun slechte karma waardoor ze ‘herboren’ de dagelijkse problemen beter aankunnen, zo wordt geloofd.


De agenda van deze week
Zaterdag 4 oktober
begint in Amsterdam de derde editie plaats van het Internationaal Boeddhistisch Film Festival Europe. De thema’s van dit jaar zijn boeddhisme, Birma en muziek. De openingsfilm is de Japanse film The Mourning Forest en die draait om 20’30 in Pathé Tuschinski. Het festival duurt tot 6 oktober en  het programmaoverzicht vindt u op onze website boeddhistischeomroep.nl
http://www.ibff-europe.eu

maandag 6 oktober
om 20.00 spreekt Ole Nydal in de  Martiniker in Groningen over het  Diamantweg Boeddhisme.
Informatie op: www.diamantweg-boeddhisme.nl of tel.nr. 050-5774582

Woensdag 8 oktober worden er In het Maitreya Instituut in Emst rituelen voor het bevrijden van dieren uitgevoerd onder leiding van  Margot Kool. Het Maitreya Instituut vindt u aan de Heemhoeveweg 2.
www.maitreya.nl

Woensdag 8 oktober wordt in Maastricht de film "Ancient wisdom for the modern world" over het leven van Sogyal Rinpoche vertoond in het Filmhuis Lumière om
19.30 uur.
www.tibetaans-boeddhisme.eu

Van vrijdag  10 tot en met zondag 12 oktober
doet de Heart Shrine Relic Tour het Jewel Heart centrum in  Nijmegen aan. De openingsceremonie is vrijdag om half acht. Jewel Heart bevindt zich aan de Hatertseveldweg 284.
www.jewelheart.nl

Zaterdag 11 oktober is er in Jewel Heart om drie uur ’s middags een lezing over Westers neurologisch onderzoek naar de effecten van boeddhistische meditatie en compassie door Dr. Anthony King.
www.jewelheart.nl


Samenstelling:Jeanette Werkoven, Agnes Sommer en Peter Meijwes
Presentatie: Marlous Lazal