TV actueel

 

Zorg met compassie


Uitzenddatum: Zondag 29-1-2006 14.03 - 14.33 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 4-2-2006 09.30 - 10.00 uur NPO 1

(2)image.jpg

Christine Longaker - International Education Director of the Spiritual Care Program - heeft de afgelopen twintig jaar wereldwijd vele workshops en seminars gegeven over spiritualiteit en stervensbegeleiding en is bekend als schrijfster van ‘Het Licht van Afscheid - hoop vinden in leven en sterven’.

Wat is dat eigenlijk, spirituele zorg voor een stervende? Is stervensbegeleiding religiegebonden? Hebben mensen die zich niet verbonden voelen met een religie ook spirituele zorg nodig? En hoe kunnen wij deze zorg geven? Tijdens een training in Nijmegen geeft Christine Longaker een verhelderend perspectief op deze vragen.

Samen met andere spirituele stervensbegeleiders ontwikkelde ze de opleiding ‘Contemplative End-of-life Care’ voor de Naropa University in Boulder, Colorado. Daarnaast is ze betrokken bij het opzetten van een boeddhistisch hospice in Ierland. Haar persoonlijke ervaring met het onderwerp deelt Christine Longaker door te vertellen over het voortijdig verlies van haar eerste man, nu 27 jaar geleden. Sindsdien heeft zij zich ingezet voor een betere spirituele steun voor stervenden en achterblijvers.

Christine is een bruggenbouwer: ze verbindt haar eigen levensgeschiedenis en haar jarenlange ervaring met het hospice-werk met de spirituele principes van het Tibetaans boeddhisme en andere religieuze tradities.

Het Licht van Afscheid - hoop vinden in leven en sterven’ van Christine Longaker is uitgegeven door Uitgeverij Forum, 2004, ISBN 9022538508.

Direction, camera & editing: Jurgen Gude
Sound, editorial & production: Jaap Verhoeven
Commissioning editor: Babeth M. VanLoo
With: Christine Longaker, Paul de Jong, Marjon Arends