TV actueel

 

Zitten

Boeddhistische bijstand aan gedetineerden
Uitzenddatum: Zondag 29-4-2007 14.06 - 14.36 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 5-5-2007 09.46 - 10:16 NPO 2

(2)zitten_02.jpg

In 2004 heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen, via de Boeddhistische Unie Nederland, een aantal boeddhistisch geestelijke verzorgers aangewezen om zorg te verlenen in de justitiële inrichtingen. Steeds vaker doen gedetineerden een beroep op de boeddhistische verzorgers.

Serghio, sinds een paar maanden vrij, is dankbaar voor de hulp die hij in de gevangenis kreeg van Eric Soyeux, zijn geestelijk verzorger. ‘Zappen bracht me niks, ik dacht laat deze tijd niet voor niks zijn. Nu wil ik me gaan inzetten voor jongeren met een zelfde achtergrond als ik zelf, ik begrijp ze.’ aldus Serghio.

Caroline Hissink is ook werkzaam als geestelijk verzorger, en vertelt wat haar gaande houdt bij dit moeilijke werk.

Bill Karelis richtte in 1996 in Amerika de Shambhala Prison Community op. De SPC heeft in Amerika intussen in meer dan 75 gevangenissen meditatiegroepen opgezet. Hij kwam naar Nederland om de boeddhistische geestelijke verzorgers te trainen. 'Het beoefenen van meditatie is de spil en is toepasbaar binnen elk geloof; er komt een dag dat geweldloosheid meer gerespecteerd zal worden in alle aspecten van het gevangeniswezen.'


Links:
Shambala prison community
De werkgroep gedetineerden van de Boeddhistische Unie Nederland

regie: Jurgen Gude i.s.m. Jaap Verhoeven
camera: Jurgen Gude, Tinus Holthuis, Jane Snijders
research, productie, geluid: Jaap Verhoeven
eindredactie: Babeth M. Vanloo
met: Caroline Hissink, Bill Karelis, Eric Soyeux, e.a.

Tags (wat zijn tags?)
Shambala