TV actueel

 

Zero Waste

Het afvalprobleem van Napels
Uitzenddatum: Dinsdag 15-7-2014 22:45 - 23:45 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 19-7-2014 07:40 - 08:40 NPO 2

tv_zero_waste_300(1).jpg

Luigi de Magistris, de nieuwgekozen burgemeester van Napels gaat de strijd aan met de maffia om de stad vuilnisvrij te maken. Napels moet als een van de slechtste voorbeelden van afvalmanagement een van de beste worden. Hoe? Met Zero Waste.

De partijloze de Magistris belooft de oplossing van het afvalprobleem en wint de verkiezingen met meer dan 65 procent van de stemmen. Kort na zijn aanstelling ondertekent hij het zogenaamde Zero Waste convenant. Dit betekent het terugbrengen van de afvalproductie tot nul, door middel van slim hergebruik van materialen en het voorkomen van afval.

Zero Waste 02Na de verkiezingen slaat de maffia echter onmiddellijk terug. Overal in Napels wordt vuilnis op de straten gedumpt, vuilniswagens worden beschoten. Filmmaker Raffaele Brunetti trekt zich dit probleem aan en besluit om terug te keren naar Napels, 20 jaar nadat hij zijn geboortestad heeft verlaten, om te kijken of het nog mogelijk is het afvalprobleem van Napels op te lossen.


Regie: Raffaele Brunetti

Doe mee en word een Zero Waste hero

Afval is een structureel probleem voor de mensheid en de planeet. Schade is inmiddels veroorzaakt, maar er is nog tijd om de schade te beperken en oplossingen te vinden.  Gelukkig zijn er mensen die de noodzaak van handelen onderkennen en verschillende initiatieven hebben gestart. Iedereen kan bijdragen. Doe mee op zerowasteheroes.org

Zero waste Heroes

 

Lees ook: afval is een uitvinding - een interview met de motor achter Zero Waste

Paul ConnettTerwijl politici en maffiosi elkaar de tent uitvechten, doet de Amerikaanse scheikundige dr. Paul Connett zijn plan voor Zero Waste uit de doeken. Loes Liemburg sprak met hem voor de BOS in afval is een uitvinding.

Luister ook naar: Leven zonder afval


 
00:00/00:00


Emily-Jane LoweIn de zomer van OBA Live praat Maurice Laparlière  met Emily-Jane Lowe die met man en drie kinderen vrijwel geen afval produceert, en er over schrijft op haar blog leven zonder afval.

Lees meer over de uitzendingKijk ook naar: De vervuilde moestuin van Italië

Voor Nieuwsuur maakten Rop Zoutberg en Sanne de Boer vorig jaar een reportage over het afvalprobleem in Italië.