TV actueel

 

Zen echtpaar in de Westkaap


Uitzenddatum: Zondag 17-9-2006 14:03 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 23-9-2006 09:45 NPO 2

(2)Zen_couple_02_060420.jpg

Het echtpaar Heila en Rodney Downey besloot 9 jaar geleden in Robertson in de West Kaap te gaan wonen en daar een Zen Dharma Centrum op te richten. Beiden waren succesvol in hun werk. Rodney was manager van een enorme winkelketen in Zuid Afrika. Ze hadden een groot huis, een zwembad, de nieuwste Mercedes, alles wat hun hartje begeerde, maar toch bleef die knellende vraag: "Is dit alles in het leven?"

Nadat ze samen een Zen retreat hadden bezocht, besloten ze hun leven een Zen-Boeddhistische wending te geven en zich in dienst te stellen van hulp aan anderen. Samen werken ze nu eens per week in de gevangenis in Malmesbury, waar ze meditatieles geven aan een groepje van ongeveer 15 gevangenen.

We volgen onder anderen Unathi, een jonge zwarte man die voor moord al tien jaar in de gevangenis zit. Op zijn 18e jaar, gedurende een traditioneel feest in de township Guguletu, stak hij tijdens een ruzie een jongen dood. Via een andere gevangene, kwam hij in aanraking met het Zen Boeddhisme, en Heila en Rodney. We zien de vrijlating van Unathi, en volgen hem op weg naar Robertson, waar hij thuis wordt opgevangen door het echtpaar, want hij durft nog niet terug naar zijn township. We zien ook andere activiteiten van Heila, die ondermeer betrokken is bij slachtofferhulp op het lokale politiebureau in Robertson.

Regie, camera & montage: Renée Scheltema
Met: Heila & Rodney Downey, Unathi Sigenu, Johan StanderEindredactie: Babeth M. VanLoo
Geluid: Mpo Mofokeng
Eindmontage: Geert Braam
Met dank aan: Department of Correctional Services Western Cape, Robertson police station, Dharma Center Robertson, Dharma Center Rondebosch & Westerford School