TV actueel

 

Wisdom Of Health

The Living Tradition of Buddhist Medicine
Uitzenddatum: Zondag 21-5-2006 14.03 - 15.03 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 27-5-2006 08.52 - 09.52 uur NPO 1

(2)tibet_5.jpg

Een van de belangrijke aspecten van het Tibetaans boeddhisme is de nadruk op medische kennis en praktijk. De emchi lama’s, boeddhistische dokter-monniken, behandelen lichaam en geest als één, een holistische aanpak waarbij niet alleen de symptomen van de lichaamsdelen afzonderlijk worden bekeken.

In het zuid-oosten van Siberië ligt de republiek Buryatië, het meest noord-oostelijke gebied van Azië waar het Tibetaans boeddhisme wortel heeft geschoten. Het Tibetaans boeddhisme bereikte Buryatië vierhonderd jaar geleden en ondanks de religieuze onderdrukking tijdens het Sovjet-bewind zijn veel Buryatianen devote beoefenaars gebleven.

'Wisdom of health: The living tradition of buddhist medicine' volgt de dagelijkse activiteiten van de emchi lama Tuvandorzhi Tsympilov. Hij beschouwt zijn praktijk als een daad van compassie en zegt dat het nodig is lichaam en geest goed te verzorgen zowel om nu goed te leven als voor de voorbereiding op het volgende leven. Dit, zo zegt hij, brengt de leerling dichter naar het boeddhaschap.

In Tibet is het boeddhisme zonder pardon gescheiden van puur wetenschappelijke medische kennis en methodes. Daarmee is de Tibetaanse geneeskunst in de praktijk tot onderdeel van de Chinese geneeskunst gemaakt. In Buryatië is, na meer dan vijftig jaar onderdrukking, juist een opleving zichtbaar van boeddhisme en boeddhistische geneeskunst. Emchi lama’s zoeken naar wegen om met de veranderende leefgewoontes en de nieuwe moderne ziektes om te gaan.

Het programma vertelt het verhaal van de benarde toestand van de boeddhistische geneeskunst. De film laat zelden getoonde beelden zien van een 19e eeuwse visuele encyclopedie van boeddhistische geneeskunst, die bewaard is gebleven in de hoofdstad van Buryatië, Ulan Ude. Deze verzameling van 76 rijk geïllustreerde vellen canvas is een van de slechts drie authentieke encyclopedieën met kennis over de boeddhistische geneeskunst die wereldwijd bekend zijn.


Director: Tetsu Itano
Camera: Koji Tsunoda
Editing: Tetsu Itano & Takehiro Nezu
Script: Makoto Ito
Voice overs: Makoto Ito & Eric Geringas
Producers: Tetsu Itano & Noriko Uchida
Commissioning editor: Babeth M. VanLoo
A co-production from MediAtelier Inc. & The Buddhist Broadcast Foundation