TV actueel

 

Wheel Of Time (herhaling)


Uitzenddatum: Zondag 26-2-2006 14.03 - 15.23 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 4-3-2006 08.55 - 10.15 uur NPO 1

(2)wheel_04.jpg

De Kalachakra - Sanskriet voor 'het wiel van de tijd' - is een belangrijk boeddhistisch ritueel, dat geheel in het teken staat van vrede en verdraagzaamheid. De ceremonie bestaat uit tien dagen onderricht en instructie. Gedurende deze periode maken monniken met grote nauwkeurigheid een mandala van zand, die een innerlijke landkaart van het hele bestaan uitbeeldt. Aan het eind van de tiendaagse wordt de mandala vernietigd en het zand uitgestrooid in een stromende rivier, om uitdrukking te geven aan vergankelijkheid.

In 2002 vond de Kalachakra plaats in Bodh Gaya (India, de plaats waar de historische Boeddha tot verlichting kwam) en in Graz (Oostenrijk). De hele ceremonie werd geleid door ZH de Dalai Lama. Tijdens de laatste drie dagen is er een initiatie, opdat de aanwezigen de 'Kalachakra-sadhana' - een vorm van meditatie, bestaande uit een mantra en het visualiseren van de Kalachakra - deze daarna zelf thuis kunnen beoefenen.

Deze documentaire van de vermaarde Duitse cineast Werner Herzog bevat exclusieve interviews met ZH de Dalai Lama, nog nooit eerder vertoonde beelden van geheime rituelen en een uniek verslag van een pelgrimstocht naar Kailash, de heilige berg van Tibet.

Written, directed and narrated by: Werner Herzog
With: a special appearance of His Holiness The XIV Dalai Lama
Commissioning editor: Babeth M. VanLoo
Camera: Peter Zeitlinger
Sound: Eric Spitzer
Editor: Joe Bini
Soundmix: Martin Schinz
Stills: Lena Herzog and Silvia Zeitlinger
Producer: Lucki Stipetic
Executive producer: Andre Singer
Production manager: Irma Strehle
With thanks to: Ven. Geshe Tenzin Dhargye, Monks from Namgyal Monastery, Chungdak D. Koren, Dr. Manfred Klell, Madhurita Negi Anand, Lama Lhundup Woeser, Takna Jigme Sangpo, Matthieu Ricard, Thupten Tsering Mukhimsar
Production: Werner Herzog Filmproduktion and
West Park Pictures Production for BBC and ARTE

(Deze documentaire is om auteursrechtelijke redenen niet te bestellen)