TV actueel

 

Wheel Of Time


Uitzenddatum: Donderdag 8-5-2003 23:10 - 00:35 NPO 1

(1)wheeloftime300.jpg

De Kalachakra - Sanskriet voor 'het wiel van de tijd' - is een belangrijk boeddhistisch ritueel, dat geheel in het teken staat van vrede en verdraagzaamheid. De ceremonie bestaat uit tien dagen onderricht en instructie. Gedurende deze periode maken monniken met grote nauwkeurigheid een 'mandala' van zand, die een innerlijke landkaart van het hele bestaan uitbeeldt. Aan het eind van de tiendaagse wordt de mandala vernietigd en het zand uitgestrooid in een stromende rivier, om uitdrukking te geven aan vergankelijkheid.

De Kalachakra vond in 2002 plaats in Bodh Gaya (India, de plaats waar de historische Boeddha tot verlichting kwam) en in Graz (Oostenrijk). De hele ceremonie werd geleid door ZH de Dalai Lama. Tijdens de laatste drie dagen is er een initiatie, opdat de aanwezigen de 'Kalachakra-sadhana' - een vorm van meditatie, bestaande uit een mantra en het visualiseren van de Kalachakra - deze daarna zelf thuis kunnen beoefenen.

Deze documentaire van de vermaarde Duitse cineast Werner Herzog bevat exclusieve interviews met ZH de Dalai Lama, nog nooit eerder vertoonde beelden van geheime rituelen en een uniek verslag van een pelgrimstocht naar Kailash, de heilige berg van Tibet.

(Deze documentaire is om auteursrechtelijke redenen niet te bestellen)