TV actueel

 

Voorbij de tijd

Boeddhist, schrijver en wereldreiziger Peter Matthiessen
Uitzenddatum: Woensdag 21-12-2011 16.10 - 17:05 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 24-12-2011 09.35 - 10:40 NPO 2

tv_peter_matthiessen_01_med.jpg Peter Matthiessen is bioloog, milieuactivist, wereldreiziger, zenboeddhist en schrijver van het bekroonde reisboek De sneeuwluipaard. Hij blikt met filmmaker Pat van Boeckel terug op zijn bewogen leven.

De sneeuwluipaard is een van de meest gelezen reisboeken aller tijden. In Amerika werd dit verslag van een expeditie door de Himalaya in 1980 bekroond met de Amerikaanse National Book Award.

Peter MatthiessenDe 84-jarige Matthiessen vertelt onder meer over zijn bijzonder geanimeerde ontmoeting met de Dalai Lama, zijn vondst van een reusachtig walvisbot en zijn tijd bij met speren oorlogvoerende Papoea's, een halve eeuw geleden.

Een rode draad in zijn leven is zijn belangstelling voor het boeddhisme. ‘I finished the course’, zegt hij gekscherend over zijn boeddhistische leerschool bij zijn sociaal geën- gageerde leermeester Bernie Glassmann. Zelf is Matthiessen inmiddels ook zenleraar, met een openbare zendo in zijn tuin. Over zijn persoonlijke ervaringen met het zenboeddhisme en de opkomst ervan in de VS schreef hij in 1986 De rivier van de negenkoppige draak.

Regie/camera/montage: Pat van Boeckel
met: Peter Matthiessen
eindredactie: Babeth M. VanLoo
productie/geluid: Karin van der Molen
muziek: Max Richter
met dank aan: Maria Matthiessen, Adam Gurvitch, Jan van Boeckel, Jeffrey Sewald
© 2011 een Boeddhistische Omroep Stichting productie