TV actueel

 

Voor 11 september


Uitzenddatum: Zondag 3-9-2006 14:10 - 14:40 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 9-9-2006 09:50 NPO 2

(2)01_mix_060710.jpg

In juni 2001, twee maanden voor 09/11, filmde de Boeddhistische Omroep een week lang in het World Trade Center in New York het internationale symposium Buddhism: On Practice & Inquiry. Het symposium werd georganiseerd ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Amerikaans boeddhistisch tijdschrift Tricycle.

Vele toonaangevende mensen uit de boeddhistische wereld spraken op het symposium. Componist Philip Glass, bestuurslid van Tricycle, verzorgde voor deze gelegenheid een muziekavond in het World Trade Center-complex. Van het concert en van Philip Glass maakte de Boeddhistische Omroep unieke opnamen. Philip Glass voerde zelf een van zijn pianoconcerten uit, maar hij nodigde ook Tibetaanse monniken en een Marokkaanse band uit om op te treden.

Van het inmiddels historisch materiaal heeft George Schouten de documentaire voor 11 september samengesteld. De film centreert zich rond Philip Glass. Hij wordt door het boeddhisme steeds geconfronteerd met de rol van kunst in de maatschappij. De film belicht op een associatieve manier de situatie van voor en na 11 september. Hoe kunnen we omgaan met de steeds grotere tegenstellingen die inmiddels in de wereld ontstaan zijn? Of hadden we de aanslag kunnen voorkomen? De film nodigt uit tot reflectie.

Dit programma wordt uitgezonden in verband met de herdenking van de aanslag op het World Trade Center die in september 2006 vijf jaar geleden is.


Regie: George Schouten
Met: Philip Glass, Marokaanse band, Tibetaanse monniken, Sogyal Rinpoche
Eindredactie/producent Babeth M. VanLoo.