TV actueel

 

Vingers die wijzen naar de maan


Uitzenddatum: Zondag 9-10-2005 14.03 - 14.33 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 15-10-2005 9.30 - 10.00 uur NPO 1

(2)Vingers_die_wijzen_naar_de_maan_rode_jurk.jpg

Religies zijn allemaal vingers. Vingers die wijzen naar de maan. Altijd dezelfde maan, maar verschillende vingers. En als je naar de vingers kijkt, zie je de maan niet (Basho, een Japanse zenmeester).

Respect voor en behoud van de natuur is voor alle culturen wezenlijk. Hoe we de natuur zien zegt heel veel over hoe we ons zelf zien. De tentoonstelling Wereld Natuur Kunst, nog tot en met 23 oktober te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, toont het natuurbeeld van vier wereldculturen: het Westen, de Islam, het Oosten en de inheemse volkeren. Deze BOSdocumentaire nodigt uit tot enige reflectie over de natuur en over de vraag hoe cultuurbepaald onze verhouding tot die natuur is.

De hedendaagse relatie tussen mens en natuur leidt tot steeds grotere, wereldomvattende problemen. Daarom is het hoognodig tot een analyse te komen van de onderliggende gedachten die onze visie op de natuur bepalen. In de documentaire ‘Vingers die wijzen naar de maan’ onderzoeken gerenommeerde vertegenwoordigers van de vier tentoongestelde culturen de verschillen, maar vooral ook de overeenkomsten tussen het denken over de natuur. Hiermee wordt ook duidelijk dat er meerdere visies mogelijk zijn. Alle culturen geloven in de samenhang van mens, dier en natuur. Een hoopgevende benadering die we in een wereld waar de spanning alleen maar lijkt toe te nemen hard nodig hebben.

Director: Marjoleine Boonstra
Research & production: Lies Janssen
Commissioning editor: Babeth M. VanLoo
With: Jiun Hogen Roshi, Matthijs Schouten, Sayyed Hossein Nasr, Jenny Manyelo, Tshepo Koka
Camera: Goert Giltay
Sound: Jac Vleeshouwers
Editing: Boris Gerrets
With thanks to: Triodosbank, Staatsbosbeheer