TV actueel

 

Vensters naar de leegte


Uitzenddatum: Zondag 4-12-2005 14.03 - 14.33 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 10-12-2005 09.30 - 10.00 uur NPO 1

(2)Giorgio_Morandi.jpg

Het boeddhisme stelt dat de werkelijkheid zoals wij die zien een illusie is. Dit inzicht wordt uitgedrukt in het begrip leegte. Maar die leegte is niet het exclusieve bezit van het oosten. Met name de beeldende kunst van de afgelopen eeuw heeft leegte als thema genomen en tot uitdrukking gebracht.

Een kunstwerk is een product van het geconditioneerde brein dus ogenschijnlijk ook een stap verwijderd van de werkelijkheid zoals ‘zij werkelijk is’. Maar al sinds Vermeer bestaat het besef dat die kunstwerken, die beelden, meer over de werkelijkheid kunnen vertellen dan onze alledaagse ervaringen.

‘Vensters naar de leegte’ doet een poging het alledaagse naast de verbeelding te zetten. Op die manier ontstaat een beeldverhaal waarin de ervaring van de werkelijkheid centraal staat. De realiteit zoals die zich aan ons openbaart is niet in woorden te vatten. Wetenschappelijk onderzoek zal ons nooit daadwerkelijk meer inzicht verschaffen in de werkelijkheid ‘zoals hij in wezen is’. De werkelijkheid is, zoals in het boeddhisme wordt gezegd, ‘leeg’. En deze leegte is vol van potentie en leeg van concepten.

Direction: Jan Bor, Alexander Oey
Commissioning editor: Babeth M. VanLoo
Camera & editing: Alexander Oey
Voice over: Hans Goedkoop
Production: Marc Thelosen
With thanks to: Museum Ludwig, Het museum voor moderne kunst, Stedelijk Museum Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, De Pont museum voor hedendaagse kunst