TV actueel

 

Travellers & Magicians


Uitzenddatum: Zondag 12-3-2006 14.03 - 15.47 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 18-3-2006 08.25 - 10.09 uur NPO 1

(2)travellers_12.jpg

(Deze film is om auteursrechtelijke redenen niet online te bekijken)

In Bhutan, een boeddhistisch koninkrijk in het hart van de Himalaya, woont Dondup. Hij is afgestudeerd aan de universiteit in de stad en werkt als regeringsfunctionaris in zijn landelijke geboortedorp. Hij kan echter niet genieten van zijn status als ambtenaar. Veel liever gaat hij appels plukken of afwassen in de Verenigde Staten, in het land waar alles mogelijk is en je rijkdom kunt worden. Hij verveelt zich in het dorpje en hij wil op avontuur. Dondup denkt door weg te gaan elders zijn geluk te vinden.

Verlangend naar een ander en beter leven, begint hij aan zijn reis. Liftend door het prachtige landschap van Bhutan, ontmoet hij een monnik en een appelverkoper. Samen reizen ze verder en Dondup maakt kennis met een papiermaker en zijn beeldschone dochter, Sonam. Tijdens hun reis vertelt de monnik het verhaal van Tashi, een jonge boer, die ook kostte wat kost zijn leven wil verbeteren. Tashi zag echter zijn plannen veranderen door een amoureuze ontmoeting. Het verhaal van de monnik wordt verbeeld als een mysterieuze fabel over lust, jaloezie en moord. Deze fabel werkt door in het hoofd van Dondup. De reis zelf overschaduwt zijn bestemming meer en meer, waardoor Dondup niet meer zo goed weet wat hij eigenlijk echt wil. Is het gras echt groener aan de andere kant van de heuvels?

De innemende hoofdrolspelers in Travellers & Magicians zijn, net als in Khyentse Norbu's debuut The Cup, amateurs. Achter de camera kreeg de regisseur en scenarioschrijver hulp van een ervaren, internationale crew: director of photography Alan Kozlowski, editors John Scott en Lisa-Anne Marie, uitvoerend producent Jeremy Thomas en producenten Raymond Steiner en Malcolm Watson. Travellers & Magicians is de eerste speelfilm die geheel is opgenomen in Bhutan en gesproken in het Dzongkha, de jonge officiële taal van Bhutan.

Zie ook: www.travellersandmagicians.com

Director & script: Khyentse Norbu
Producer: Raymond Steiner & Malcolm Watson
Executive producer: Jeremy Thomas
Director of photography: Alan Kozlowski
Editing: John Scott & Lisa-Anne Marie
© Prayer Flag Pictures, Bhutan 2003

(Deze film is om auteursrechtelijke redenen niet te bestellen)