TV actueel

 

To The Land Of Bliss


Uitzenddatum: Zondag 12-2-2006 14.03 - 14.33 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 18-2-2006 09.41 - 10.11 uur NPO 1

(2)Bliss_facces.jpg

De film ‘To the Land of Bliss’, die vele prijzen op internationale festivals heeft gewonnen, is een intiem portret over leven en sterven bij de Chinese Zuiver Land Boeddhisten.

‘Waar gaan wij naar toe na onze dood?’ Met deze vraag in gedachte ging Wen-Jie Qin -filmmaker en doctor in de theologie - terug naar de regio waar zij geboren is in Zuidwest-China, om de wederopkomst van het boeddhisme te bestuderen. Tijdens haar veldwerk op de heilige berg Emei overlijdt er een monnik genaamd Jue Cheng. De mensen in de leefgemeenschap rouwen om hun geliefde leraar en tegelijkertijd vieren ze feest. Zij komen
samen om het lichaam te begeleiden tijdens een vuurritueel en ze zijn getuige van het vertrek van zijn bewustzijn als het de reis onderneemt naar een paradijs. Dit paradijs staat bekend bij de volgelingen van Amita Buddha als the Land of Bliss (het Gelukzalige Land), het Zuivere Land.

De maakster toont het mysterie dat het Zuiver Land Boeddhisme omhult. In de film zijn de persoonlijke reis van de filmmaker en de begrafenisrituelen van de leefgemeenschap met elkaar verweven. De film geeft inzicht in het Zuiver Land Boeddhisme, een traditie met het hoogste aantal volgelingen in het hedendaagse Oost-Azië, maar waarvan in het westen nog steeds weinig bekend is.


Director, camera & editing: Wen-Jie Qin
With thanks to: Venerable Jue Cheng, people of moutain Emei, Harvard University, Robert Gardner, Richard P. Rogers