TV actueel

 

Tibetaans boeddhisme in Europa


Uitzenddatum: Zondag 20-11-2005 14.10- 14.40 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 26-11-2005 09.30 - 10.00 uur NPO 1

(2)Dalai_Lama1.jpg

Snelheid en stress bepalen het leven in Europa. Tijd voor reflectie is in dit hedendaags bestaan nauwelijks nog mogelijk. Want de moderne mens wil alles perfect hebben: werk, relatie en daarnaast ook nog een rijk sociaal leven. Voor overpeinzing is geen tijd ingeruimd. Het is dan ook logisch dat het boeddhisme groot interesse wekt. In het boeddhisme zijn rust, contemplatie en tal van oplossingen te vinden voor de dagelijkse hectiek.

Over gebrek aan belangstelling hebben de Tibetaanse monniken die dharma- lessen geven in het westen dus niet te klagen. Wel over de aard van die belangstelling. Want westerse mensen zijn, conform hun jachtige bestaan, ongeduldig. Na drie jaar mediteren wil men grote resultaten zien. De westerse mens wil een zogeheten ‘quick fix’. En die biedt het boeddhisme nu juist niet, de dharma is een weg, en niet een snelle pleister op de getergde ziel.

In Zürich wisselen ZH de Dalai Lama, Tibetaanse leraren, abten en enkele westerse leraren van gedachten over de vraag hoe de boeddhistische leer in het westen zijn authenticiteit kan behouden. In Tibet is men er stellig van overtuigd dat het boeddhisme slechts kan overleven als het naar het westen wordt geëxporteerd, want ter plekke zijn de overlevingskansen nu eenmaal klein omdat het door de Chinezen wordt onderdrukt. Maar is de westerse mens in staat om het boeddhisme te zien zoals het werkelijk is: een weg van beoefening, van toepassing van inzicht op het leven in aandacht? De eerste tekenen van hoop zijn er want de Tibetaanse dharma-leraren zien de westerse houding veranderen.Director: Babeth M. VanLoo
With: HH the Dalai Lama, Sogyal Rinpoche, Tulku Pema Wangyal, Geshe Jampel Senge, Alex Berzen, Carola Roloff, Martin Kalff a.o.