TV actueel

 

The Thread of Karma

Documentaire over jonge gereïncarneerde monnik
Uitzenddatum: Zondag 21-9-2008 12:00 - 13:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 27-9-2008 09:33 - 10:33 NPO 2

(1)Threads_Khenchen_Rinpoche.jpg 16 jaar geleden maakten filmmakers Ritu Sarin en Tenzing Sonam, bekend van Dreaming Lhasa, een film over de zoektocht naar de reïncarnatie van een Tibetaanse Lama. Nu keren ze terug naar Tibet, om te kijken hoe het de jonge Phara Khenchen Rinpoche, die de reïncarnatie is van een gerespecteerde leraar, verder vergaat.

Khenchen Rinpoche is nu 20 jaar, en bereidt zich voor op de Geshe Tongkhor, een belangrijke ceremonie op weg naar zijn doel om Geshe - het Tibetaanse equivalent van doctor te worden. Khenchen Rinpoche is een beetje verlegen, en niet veel anders dan zijn medestudenten. Afgezien dan van dat éne verschil: hij is de reïncarnatie van de abt Khensur Rinpoche, en daarom rust er een grote verantwoordelijkheid op zijn schouders. Hij moet niet alleen zijn studie afronden, maar ook nog eens aan de eisen voldoen die door zijn vorige incarnatie gesteld zijn. Hij wordt hierin bij gestaan door de trouwe bediende Choenzey, die zelf nog in dienst heeft gestaan van Khensur Rinpoche. Ze hebben een ongebruikelijke relatie, waarbij Choenzey zowel de strenge ouder moet spelen als de trouwe dienaar.

Khensur RinpocheDe lama Geshe Wangchen helpt hem bij zijn studies. Wangchen was zelf ooit leerling van de vorige incarnatie van zijn eigen pupil, en garandeert zo dat een eeuwenoude meester-leerling traditie intact blijft, waarbij de voormalige leermeester in zijn volgende leven leerling wordt van zijn eigen protegé. We volgen de uitvoerige debatten die de typerend zijn voor de intellectuele opvoeding in het klooster, de voorbereidingen van de Geshe Tongkhor-ceremonie en het dagelijkse leven in een Tibetaans klooster dat verrassend alledaags en met beide benen op de grond blijkt te zijn.

Bekijk ook de vorige documentaire van Ritu Sarin en Tenzing Sonam over Khenchen Rinpoche, De reïncarnatie van Khensur Rinpoche


Regie: Ritu Sarin en Tenzing Sonam
Camera: Ranjan Palit
Montage: Mahadeb Shi Geluid: Suresh Rajamani
Met:Phara Khencen Tulku, Geshe Wangchen, Choenzey Dakpa Samdup enKarma Khedup
Eindredactie: Babeth M. Vanloo
Een coproductie van White Crane Films en de BOS
© 2007 White Crane Films


Tags (wat zijn tags?)
Jeugd Tibet , Tibetaans boeddhisme ,