TV actueel

 

The Mourning Forest

De dunne scheidslijn tussen leven en dood
Uitzenddatum: Zaterdag 5-12-2009 24:15 - 01:45 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 12-12-2009 07:25 - 09:00 NPO 2

TV_mourningforest1.jpg

Wegens auteursrechten niet online te zien

In een klein verzorgingstehuis woont de 70-jarige Shigeki. Hij is licht dement en kan nauwelijks praten. Machiko, een jonge verpleegster, heeft de verzorging van Shigeki op zich genomen. Beiden dragen ondanks hun leeftijdverschil het verlies van een naaste met zich mee: hij van zijn vrouw, zij van haar kind en echtgenoot. Geen van hen heeft dat verlies ooit verwerkt.

Op de 33ste sterfdag van zijn vrouw - het jaar waarin volgens het boeddhisme de ziel definitief naar het hiernamaals vertrekt - besluit de bejaarde man het graf van zijn vrouw voor de laatste maal te bezoeken. The Mourning ForestOp een uitje ontsnapt hij aan de aandacht van Machiko en trekt het oerbos in. Zij volgt, uit plichtsbesef, maar geleidelijk merkt ze dat de dwaaltocht voor hen beiden het rouwproces kan helpen afsluiten. De personages verdwalen in het bos, maar vooral in hun eigen traumatische herinneringen.


Deze emotionele film is doordrongen van boeddhistische symboliek en gaat niet alleen over het rouwproces van twee mensen, maar ook over liefde en de dunne scheidslijn tussen leven en dood. Voor deze film keerde de Japanse filmmaakster Naomi Kawase terug naar haar geboortegrond in het Nara-gebied in Japan.

Bekijk de trailer:


Regie/script: Naomi Kawase / Met: Yoichiro Saito, Kanako Masuda, Machiko Ono, Shigeki Uda, Makiko Watanabe / Producent: Christian Baute, Shunji Dodo, Naomi Kawase, Hengameh Panahi / Camera: Hideyo Nakano / Geluid: Shigetake Ao, Vincent Mauduit, David Vranken / Montage: Tina Baz, Yuji Oshige / Muziek: Masamichi Shingen. Productie: Celluloid Dreams, Parijs; Centre National de la Cinématographie (CNC)
© 2007 Kumie Inc. Celluloid Dreams Productions – Visual Arts College Osaka