TV actueel

 

The Lion's Roar

Geweldloos protest


Uitzenddatum: Zondag 10-3-2002 14:00 NPO 1
Herhaling: Zaterdag 16-3-2002 13:30 NPO 1

(1)16karmapa_blackcrown1.jpg

The Lion’s Roar

life and times of His Holiness the 16th Karmapa

Een documentaire over het leven en sterven van de 16de Karmapa. De lijn van gereïncarneerde Karmapa’s vormt reeds sinds de 13de eeuw de spirituele leiding van de Karma-Kagyu-school van het Tibetaanse boeddhisme, de tweede in ouderdom. Deze lijn begon met de Indische meesters Tilopa en Naropa, en zette zich vervolgens voort in Tibet via Marpa (de vertaler), Milarepa (Tibet’s heilige, die toonde dat een echte beoefenaar in één leven zich van moordenaar tot heilige kan ontwikkelen) en Gampopa (de monnik-vormgever van deze traditie) en vervolgens via de Karmapa’s. De Karmapa’s waren de eersten in Tibet die bewust konden reïncarneren.

Verleden zomer hebben wij in de film Living Buddha kunnen zien hoe zij vanouds tijdens hun leven aanwijzingen geven hoe hun volgende reïncarnatie te vinden is. De 16de Karmapa was een van de eerste van de grote Tibetaanse leraren die naar het westen kwam en daar vele leerlingen kreeg. Hij stierf in een ziekenhuis in de Verenigde Staten en benutte ook deze gebeurtenis om onderricht te geven, vooral door te tonen hoe een grote beoefenaar zijn sterven tot nut van anderen maakt.

Geweldloos protest

een geoefende geest geeft niet op

Geweldloos protestTwee Tibetaanse nonnen, Chuye en Passang, hebben jarenlang vastgezeten in de Drapchigevangenis in Lhasa omdat zij voor de vrijheid van meningsuiting demonstreerden. Ze vertellen hoe het boeddhisme geholpen heeft de martelingen te doorstaan.

Regie: Babeth M. VanLoo
Eindredactie & productie: Babeth M. VanLoo
Met: Chuye
, Passang
Camera, geluid & montage: Geert Braam
Muziek: Namgyal Lhamo
© 2002 een Boeddhistische Omroep Stichting productie