TV actueel

 

The Life Of The Buddha (2)


Uitzenddatum: Zondag 21-12-2003 14:00 - 14:54 NPO 1
Herhaling: Zaterdag 27-12-2003 13:07 - 14:01 NPO 1

(1)2003_12_07_the_life_of_the_Buddha_2kleinformaat211.JPG

Deel 2 brengt het leven van de Boeddha van na zijn ontwaken tot zijn dood in beeld en volgt zijn tochten door noord-India. Op verschillende plaatsen waar hij destijds onderrichtte vertellen mensen hoe ze vanuit hun traditie tegen zijn lessen aankijken.

De tochten door India gingen langs de oude Hindoe-pelgrimsroutes, zo is gebleken uit opgravingen. En de plaatsen waar de Boeddha onderrichtte zijn vaak ook nu nog heilige Hindoe-plaatsen. Op de belangrijkste van die plaatsen vertellen boeddhisten, brahmanen, geleerden en eenvoudige mensen wat volgens hun tradities de Boeddha daar zou hebben onderricht. Vanzelfsprekend zijn deze verhalen gekleurd door de tradities waarin de sprekers zijn opgegroeid. Die tradities geven een veel breder palet aan informatie dan wanneer men alleen naar de eigen boeddhistische traditie luistert.

Het landschap ten tijde van de Boeddha werd gedomineerd door dichte wouden, met hier en daar een stad met een heel schaarse bevolking. Nu zijn de wouden grotendeels verdwenen en is de bevolking enorm gegroeid. Maar ondanks de verandering van decor schetst de docu­mentaire een boeiend beeld van wie de Boeddha was en hoe zijn geestelijke en inzichtelijke erfenis door­werkt tot vandaag de dag - ook buiten de kring van hen die zijn voorbeeld willen volgen.

Regie: Martin Meissonnier.