TV actueel

 

The Life Of The Buddha (1)


Uitzenddatum: Zondag 1-8-2004 14.00 - 15.00 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 7-8-2004 13.32 - 14.32 uur NPO 1

(1)2003_12_07_the_life_of_the_Buddha_.JPG Een tweedelige documentaire over het leven en het onderricht van de historische Boeddha. Uit archeologische vondsten blijkt dat zijn vader weliswaar koning was, maar meer een hard werkende herenboer, dan iemand met een grote hofhouding.

In deel 1 wordt de mythe over het levensverhaal van de Boeddha tot zijn ontwaken vergeleken met recente archeologi­sche vondsten. Zo is zeer recent het paleis van de vader van de Boeddha gevonden. De vind­plaats voldoet aan alles wat over deze plaats in de canonieke teksten is geschreven en de koolstofdatering van vondsten ter plekke bevestigt ook de ouderdom.

Volgens de mythe groeide de jonge Gautama in luxe op binnen de paleismuren. Een astroloog had bij zijn geboorte voorspeld dat hij óf een groot wereldlijk leider, óf een groot geestelijk leider zou worden. Zijn vader was bang dat de familiedynastie ten einde zou komen als zijn enige zoon voor een geestelijk leven zou kiezen. Daarom zorgde hij ervoor dat Gautama niet met het gewone leven zou worden geconfronteerd.

De archeologische vondsten geven aan dat zijn vader weliswaar koning van de stam van de Sakya’s was en tot de krijgerskaste behoorde, maar dat er van luxe geen sprake was. De koning was eerder een hard werkende herenboer, dan iemand met een grote hofhouding.

De film reconstrueert het toenmalige leven op basis van de archeologische vondsten en aan de hand van het leven van huidige Sakya’s, voor wie de tijd heeft stilgestaan en voor wie de herinneringen aan de Boeddha nog heel levend zijn.

Regie: Martin Meissonnier.