TV actueel

 

The Life and Times of Allen Ginsberg

Kopstuk van de Beat Generation
Uitzenddatum: Zondag 18-10-2015 13:00 NPO 2
Herhaling: Vrijdag 23-10-2015 14:20 NPO 2

(2)TV_allen_ginsberg_med.jpg

Wegens auteursrechten is deze documentaire niet online te bekijken.

In 1955 verwoordde de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg de grootste angst van zijn generatie in een gedicht met de zeer toepasselijke titel ‘Howl’. Dit gedicht is nog altijd een baken en een omslagpunt. Hij werd met Howl het icoon van de beatgeneratie, waarvan ook Jack Kerouac, Timothy Leary en William Burroughs deel uitmaakten.

Ginsberg was een duizendpoot: dichter, muzikant, politiek activist en boeddhist. Geïnspireerd door Ginsbergs persoonlijkheid en zijn charisma als performer, besloot filmmaker Jerry Aronson het leven van deze controversiële man te documenteren..
Ginsberg en BurroughsGedurende 25 jaar heeft Aronson, genomineerd voor een Academy Award, meer dan 120 uur opnamen gemaakt. De historische clash met de talkshow-host William F. Buckley zit in de film, en ook Ginsbergs legendarische optreden op de Democratische Conventie in 1968.

The life and Times of Allen Ginsberg geeft inzicht in de fascinerende geest en opvattingen van deze legende. Tegelijkertijd is het een boeiend portret van een belangrijke tijd en beweging.


Regie/productie: Jerry Aronson