TV actueel

 

The Life and Times of Allen Ginsberg

Portret van kopstuk van de beat generation
Uitzenddatum: Zondag 7-3-2010 13:00 - 14:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 13-3-2010 09:30 - 10:30 NPO 2

TV_allen_ginsberg_med.jpg

Wegens auteursrechten is deze documentaire niet online te bekijken.

In 1955 verwoordde de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg de grootste angst van zijn generatie in een gedicht met de zeer toepasselijke titel ‘Howl’. Dit gedicht is nog altijd een baken en een omslagpunt. Hij werd met Howl het icoon van de beatgeneratie, waarvan ook Jack Kerouac, Timothy Leary en William Burroughs deel uitmaakten.

Geïnspireerd door Ginsbergs persoonlijkheid en zijn charisma als performer besloot filmmaker Jerry Aronson het leven van deze controversiële man te documenteren. GGinsberg en Burroughsinsberg was een duizendpoot; dichter en muzikant; politiek activist en boeddhist. 25 jaar lang heeft regisseur Jerry Aronson, genomineerd voor een Academy Award, meer dan 120 uur opnamen gemaakt. De historische clash met de talkshow-host William F. Buckley zit in de film, en ook Ginsbergs legendarische optreden op de Democratische Conventie in 1968.

Behalve dat Aronson een portret maakte van Ginsberg waarin hij inzicht geeft in de fascinerende geest en opvattingen van deze legende is het tegelijkertijd een boeiend portret over een belangrijke tijd en een beweging.

beats en boeddhaMeer weten over de beat generation? Kijk dan op www.beatsenboeddha.nl


The Life & Times of Allen Ginsberg is eerder uitgebracht in 1993. In deze nieuwe versie maken we Ginsberg mee tot aan zijn dood in 1997.
Bekijk de trailer:Regie/productie: Jerry Aronson
Met: Allen Ginsberg ,William S. Burroughs, Jack Kerouac, Ken Kesey, Timothy Leary, Norman Mailer, Joan Baez, Abbie Hoffman, William F. Buckley
Camera: Roger Carter, Jean de Segonzac, Richard Lerner
Geluid: Michael Harrison, Lori Loeb, Erik Houseman, Greg Poschman
Montage: Jerry Aronson, Antony Cooper, Nathaniel Dorsky
Muziek: Tom Capek
Medeproducent: Karen Littman
Post productie: Izzie Jimenez
Eindredactie BOS: Babeth M. VanLoo
Met dank aan: Michael Aisner, Lea Aronson, Stan Brakhage, Bob Dylan, Edith Ginsberg, Virgil Grillo, Anne Waldman, Mike Wallace, Jane Weiner.
©1997-2007 een coproductie van Jerry Aronson
BOS