TV actueel

 

Sporen uit het oosten (2)

Thailand: de stad roept
Uitzenddatum: Zaterdag 3-6-2006 15.05 - 15.56 uur NPO 1

(1)sporen42.jpg Deel drie van de dertiendelige serie ‘Sporen uit het Oosten’, een megaproductie die door vijf Nederlandse Publieke omroepen en de Duitse ARD is gefinancierd en in de avonduren wordt uitgezonden. De filmmaker volgt een spoor over de globe van Vietnam, via Cambodja, Thailand, Birma, India, Pakistan, Iran en het Midden Oosten naar Turkije en Centraal Europa. Zijn treinreis voert door 23 landen langs de vijf wereldreligies: boeddhisme, islam, hindoeïsme, christendom en jodendom.

De trein naar Nong Kai, een stad dicht bij de Laotiaanse grens staat gereed voor vertrek. Per trein van Aranthapatet, naar Sungai Kolok. Een film over een treinreis door Thailand. Op weg naar Bangkok vertelt een boeddhistische monnik, dat reizigers vleugels hebben en niet-reizigers een staart.

In Thailand lijkt iedereen in de trein te zitten. Verhalen over de pijn vanwege het achterlaten van het dorp en kinderen, hoop op een betere toekomst. De stad roept in Thailand.

Een boeddhistische monnik geniet in het centraal station van Bangkok tegen de achtergrond van een enorm wulpse reclame van zijn eten. Grote tv-schermen zorgen voor vertier in de drukke stationshal. Net als in Vietnam biedt ook hier het boeddhisme wegen voor het omgaan met de pijn van een razendsnel veranderende samenleving.

Buiten de trein portretten van een Joodse rabbi en een boeddhistische non die de tijd proberen stil te zetten. Toen haar kinderen groot genoeg waren heeft deze Thaise vrouw zich tot non laten wijden in Sri Lanka om zich volledig in dienst van de Boeddha en anderen te kunnen stellen.
Aan het einde van de dag ontstaat even rust als de mensen in de parken bij elkaar komen voor de beoefening van tai chi chuan of dans.


Director: Rob Hof
Commissioning editor: Babeth M. VanLoo
Camera: Willem van der Linden
Editing: Theo Raben
Sound: Andrej Kaluza
Research: Gabi Wojtiniak
Music: Rob Hauser
Voice over: Lex Bohlmeijer
Executive producer: Irena Kaluza
Production: Hof Filmproducties