TV actueel

 

Sporen uit het oosten (1)

Vietnam: De weg van vergeving
Uitzenddatum: Zaterdag 13-5-2006 15.05 - 15.56 uur NPO 1

(3)sporen21.jpg De BOS bijt deze maand het spits af met de première van de dertiendelige serie ‘Sporen uit het Oosten’, een monsterproductie die door vijf Nederlandse Publieke omroepen en de Duitse ARD is gefinancierd en in de avonduren op Nederland 1 wordt uitgezonden. De filmmaker volgt een spoor over de globe van Vietnam, via Cambodja, Thailand, Birma, India, Pakistan, Iran en het Midden Oosten naar Turkije en Centraal Europa. Zijn treinreis voert door 23 landen langs de vijf wereldreligies; boeddhisme, islam, hindoeïsme, christendom en jodendom.

In deel 1 van Sporen uit het Oosten reist Rob Hof met de ‘Herenigingexpres’ van Hanoi naar Saigon. In de trein gesprekken over omgang met de oorlog, haat, verwerking en vergeving. Haat blijkt, ondanks de kortgeleden en traumatische oorlog, bij de boeddhistische bevolking niet te beklijven. Het boeddhisme geeft duidelijk handvatten voor vergevingsgezindheid, zo blijkt uit de gesprekken.

Buiten de trein een portret van zangeres My Linh, een idool in Vietnam, die nu Amerika met haar stem hoopt te veroveren. In de badplaats een portret van een duikinstructrice en in Tayninh een kennismaking met de CaoDaikerk. Deze jonge religie met miljoenen aanhangers is een mengeling van katholicisme, islam, boeddhisme, confucianisme en taoïsme. De CaoDaikerk wil het beste van iedere religie verenigen.

De treinreis eindigt in Saigon, vanwaar het met de bus langs voormalige slagvelden verder gaat naar de Cambodjaanse grens met een tussenstop in Cu Chi, een voormalig slagveld, waar toeristen tegenwoordig voor een dollar per kogel met een machinegeweer mogen schieten.


Director: Rob Hof
Commissioning editor: Babeth M. VanLoo
Camera: Willem van der Linden
Editing: Theo Raben
Sound: Andrej Kaluza
Research: Gabi Wojtiniak
Music: Rob Hauser
Voice over: Lex Bohlmeijer
Executive producer: Irena Kaluza
Production: Hof Filmproducties