TV actueel

 

Spelen met verlichting

Boeddhisme in opvoeding en onderwijs in Nederland
Uitzenddatum: Zondag 30-5-2010 13:00 - 13:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 5-6-2010 10:00 - 10:30 NPO 2

tv_spelen_met_verl_01.jpg Floris is vier en ligt in het ziekenhuis. Op de vraag waar hij aan denkt als hij veel pijn heeft, zegt hij: ‘Oh, dan denk ik gewoon aan de Boeddha’. Boeddhistisch opvoeden: wat is dat eigenlijk? En hoe kan het boeddhisme helpen kinderen te laten bloeien?

Ancilla en Joost hebben twee jonge kinderen. Op welke manier integreren zij hun boeddhistische overtuigingen in hun opvoeding? En is het heel anders als je pubers hebt zoals José, die haar zoon Ruben en haar dochter Yara boeddhistisch opvoedt? Van kleins af aan gaat Yara mee naar bijeenkomsten van Sogyal Rinpoche. Wat vind Yara daar eigenlijk zelf van?

Spelen met verlichtingJishin Hendriks geeft al jaren familieretraites in Zencentrum Noorderpoort. De kinderen worden actief betrokken bij de het reciteren, in stilte eten en werkmeditatie. Op eenzelfde manier wil leerkracht Douwe Hoitsma kinderen op school boeddhistische vaardigheden aanleren, zoals mediteren en aandachtig zijn. Met hart en ziel zet hij zich in voor de oprichting van de eerste basisschool op boeddhistische grondslag in Nederland, de Mandalaschool. Wat kan je met kinderen doen in de klas op boeddhistisch gebied en hoe reageren ze daar op?

Regie/montage: Anne Kleisen
Met: José van Dijk, Yara Vrolijks, Jishin Hendriks, Joost Willems, Ancilla van Steekelenburg, Floris en Iris Willems en Douwe Hoitsma
Muziek: Noa Kleisen
Camera en geluid: Dimitri Gáscér
Productie: Anne Kleisen
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Met dank aan: De Josefschool in Weesp, Zencentrum Noorderpoort
© 2009 Een Boeddhistische Omroep productie