TV actueel

 

Sogyal Rinpoche: Ancient Wisdom For The Modern World

Liefdevol portret van Tibetaanse meester
Uitzenddatum: Zondag 30-11-2008 12:00 - 13:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 6-12-2008 09:23 - 10:23 NPO 2

(1)sogyal_01_med.jpg

Sogyal Rinpoche is een van de meest bekende en gerespecteerde Tibetaanse boeddhistische leraren van het moment. Hij komt uit een oude, invloedrijke familie in Kham, in Oost Tibet. Met zijn baanbrekende boek uit 1992, The Tibetan Book of Living and Dying werd hij wereldberoemd en maakte hij de boeddhistische leer toegankelijk voor een groot publiek.

Boris Penth maakte een liefdevol cinematografisch portret van deze Tibetaanse meester. Zowel de meest belangrijke gebeurtenissen uit diens leven komen aan bod, alsook zijn interpretatie van de leer van Boeddha.

Sogyal RinpocheDe film gaat met de Rinpoche terug naar Sikkim, de stad die zo belangrijk is geweest in zijn jeugd. Ook zijn huidige uitvalsbasis in het zuiden van Frankrijk, Lerab Ling, waar de grootste boeddhistische tempel van het westen zijn deuren heeft geopend, speelt een grote rol.

Zo onthult de film langzaam het leven en de visie van deze wijze boeddhistische meester en laat hij terzijde de invloed van Sogyal Rinpoche´s lessen op de moderne mens zien.

Goldbach en Penth

Interview met de makers

Lees een uitgebreid interview met de makers van deze documentaire, Boris Penth en Harald Golbach.
Regie: Boris Penth
met: Sogyal Rinpoche, John Cleese, Thigyal Lakar, Saymo Thinley Wangmo, Pema Gyurme, Ane Damchö, Lodi Gyari Rinpoche, Elisabeth Nowotny, Professor Samdhong Rinpoche, Mauro de March, David Rand, Claudia Thurn, Jane Bye
scenario: Janine Schulz & Boris Penth
eindredactie: Babeth M. VanLoo|
camera: Meinolf Schmitz (Sikkim), Holly Fink (France), Volker Ehlers (Berlin)
teksten: The Tibetan Book of Living and Dying van Sogyal Rinpoche
© 2008 Een coproductie van Seeworld AG, Harald Golbach & Jochen Wolfart & BOS

Tags (wat zijn tags?)
Tibetaans boeddhisme