TV actueel

 

Sisters for Life

Microkredieten geven hoop in Zuid-Afrika
Uitzenddatum: Zondag 19-4-2009 12.00 - 12:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 25-4-2009 09.50 - 10.20 NPO 2

tv_04_julia_kim(1).jpg De arts Julia Kim startte in Zuid-Afrika het IMAGE project. Hier kunnen arme vrouwen microkredieten krijgen gecombineerd met voorlichtingen over hiv en man-vrouw verhoudingen.

Julia Kim kwam 10 jaar geleden als dokter naar Zuid Afrika. Al snel zag ze dat de HIV/Aids epidemie niet op te lossen is door medische zorg alleen. Ongeveer twintig procent van de bevolking is geïnfecteerd, waarvan driekwart vrouw. De achterliggende sociale oorzaken van de epidemie, zoals armoede, verstoorde man-vrouwverhoudingen, geweld en verkrachting, worden gemakkelijk genegeerd - juist omdat ze zo taai zijn.

Julia Kim startte samen met andere vrouwen het IMAGE project (Intervention with Microfinance for AIDS and Gender Equity Study). In dit project worden microkredieten aan de armste vrouwen in de gemeenschap gegeven, maar dan wel samen met een training over HIV en man-vrouwverhoudingen. Deze training, 'Sisters For Life', is van levensveranderende betekenis voor de deelneemsters, die er hun zelfvertrouwen en leiderschap door terugvinden. Miss Tsokei zegt: 'Toen ik begon, ging het me alleen om die lening. Maar gaandeweg is de training belangrijker voor me geworden dan het geld. Ik ben nu trots een vrouw te zijn en op mijn rol als leider in ons dorp.'

Lufono MuvhangoLufuno Muvhango is de senior manager van het project. Zij komt zelf uit een zeer arm, vaderloos gezin. Haar oude moeder vertelt ontroerend over vroeger. Nu Julia zich meer en meer terugtrekt uit het IMAGE project, en teruggaat naar New York, neemt Lufuno de scepter over. Ook andere trainers, sommigen zelf HIV-positief, vertellen over Sisters For Life en de impact op hun leven. Het werk groeit snel; er zijn nu trainingscentra in 90 dorpen.

Julia Kim zegt: 'Het verschrikkelijke van armoede is dat het mensen het zicht ontneemt op hun eigen potentieel, en op hun eigen kracht. Maar zodra deze sluier is weg genomen wordt hun kracht en werkelijk leiderschap zichtbaar. Ik heb veel geleerd van deze vrouwen. Ik heb hier zusters gevonden.'

Een film van Jaap Verhoeven & Jane Kennedy
Eindredactie/productie: Babeth M. Vanloo
Met: Julia Kim, Lufuno Muvhango, Rachel Madondo, Mmatshilo Motsei, Tshokwe Tsokei, Suzan Rabekane e.a.
Camera: Jane Kennedy
Geluid / research: Jaap Verhoeven
Montage: Vera Jong
Online editing: Geert Braam
Vertaling: Mmatshilo Motsei, Pamela Sebigi
Met dank aan:
Jurgen Gude
The Mondetta (SA)
Small Enterprise Foundation (SEF)
International Center for Research on Women (ICRW)
Annette van Zyl, Anglo Platinum (SA)
Mosesetjene Clinic (SA)
Neels de Klerk (SA)
Nelly Makhafola (SA)
University of the Witwatersrand (SA)
London School of Hygiene and Tropical Medicine (UK)
IMAGE wordt gesponsord door
AngloAmerican Chairman’s Fund Educational Trust
Angloplatinum
Department for International Development (DFID)
The Ford Foundation
The Henry J. Kaiser Family Foundation
HIVOS
SA Department of Health and Welfare
Swedish International Development Agency (SIDA)
2009 © een Boeddhistische Omroep productie