TV actueel

 

Saving Tibet


Uitzenddatum: Woensdag 11-5-2005 23.27 - 00.11 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 14-5-2005 09.15 - 09.59 uur NPO 1

(2)Gyari_en_Gere.jpg

Tibet wordt sinds 1949 bezet door China. Ongeveer 1 miljoen mensen vonden de dood in de jaren van onderdrukking, die nog steeds aan de gang is. Voor hun verzet hiertegen kreeg het Tibetaanse volk via de International Campaign for Tibet (ICT) de Geuzenpenning 2005 uitgereikt. Voorzitter van ICT, acteur Richard Gere, en de afgezant van HH de Dalai Lama, Lodi Gyari, waren aanwezig bij de uitreiking in Vlaardingen.

Over het geweldloze aspect van het verzet, dat gebaseerd is op de boeddhistische cultuur van Tibet, vertelt een non die als 13-jarige door de Chinezen elf jaar gevangen is gezet, omdat ze slogans riep voor vrijheid van religie en over de Dalai Lama.

Sinds China in economisch opzicht haar deuren geopend heeft en in 2008 de Olympische Spelen organiseert, groeit de hoop dat de onderhandelingen over Tibet een nieuwe impuls kunnen krijgen. Bij Lodi Gyari, leider van de onderhandelingsdelegatie van de Tibetaanse regering in ballingschap, leeft de hoop dat China langzaam inziet dat de autonomie van Tibet ook voor China een win-win situatie kan zijn.


Director: Alexander Oey
With: Tsering Jampa, Richard Gere, Lodi Gyaltsen Gyari, John Ackerly, Ngawang Sangdrol, Namgyal Lhamo a.o.
Commissioning editor & producer: Babeth M. VanLoo
Camera: Bernd Wouthuysen & Alexander Oey
Sound: Martijn van Haalen & Mike van der Sluis
Music: Namgyal Lhamo
Editing: Alexander Oey & Babeth M.VanLoo
Excerpts: Garthwait & Griffin Films, Inc.
With gratitude to: Geuzenverzet Foundation, ICT Europe & ICT USA, Lodi Gyaltsen Gyari, Tsering Jampa, Resistancemuseum Amsterdam, Myra de Rooij, Cityhall Vlaardingen