TV actueel

 

Rondetafelgesprek

Het gegeven geweld
Uitzenddatum: Zondag 1-6-2008 13:00 - 13:30 NPO 2
Herhaling: Dinsdag 17-6-2008 13:45 - 14:16 NPO 2

(1)rondetafel_Knegtel._grootjp.jpg

 Geweld op straat, in het verkeer en op internet, huiselijk geweld, verbaal geweld, zelfs in het Nederlandse parlement, geweld op schoolpleinen en in sportkantines, geweld tegen hulpverleners op Oudejaarsnacht, ‘zinloos geweld’, happy slapping... Geweld is een veelbesproken fenomeen in de Nederlandse samenleving. Neemt het geweld in onze samenleving toe of treedt het meer aan het licht omdat het de aandacht heeft van de media? Wat is de oorzaak van het geweld? Geweld heeft vaak een negatieve connotatie, heeft het ook een positieve kant?

Dolly Hayn, Henk Oosterling, Ahmed Marcouch, Maurice KnegtelGeweld in Nederland is ook religieus geweld, fundamentalisme. Wat hebben religie en geweld met elkaar te maken? Het boeddhisme predikt ahimsa, wat niet kwetsen betekent. Welke bijdrage kan het boeddhisme leveren aan de actuele geweldsproblematiek?

Maurice Knegtel spreekt hierover met Ahmed Marcouch, hij werkte tien jaar lang bij de Amsterdamse politie en is sinds april 2006 voorzitter bij stadsdeel Amsterdam Slotervaart, met in zijn portefeuille onder andere
veiligheid; Henk Oosterling, universitair hoofddocent aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit te Rotterdam en Dolly Hayn, psychotherapeute en boeddhist.

Regie: George Schouten
Met: Dolly Hayn, Henk Oosterling, Ahmed Marcouch en Maurice Knegtel (presentatie)
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Productie: Bircan Unlu
Camera: Ynke Piersma, Gudo van Kalken, Remco Radstaat.
Geluid: Willem Muller
Montage: Alexander Oey
Lichtontwerp: Bernd Wouthuizen
© 2007 een BOS productie

Tags (wat zijn tags?)
Rondetafelgesprek