TV actueel

 

Ronde tafel gesprek - het milieu en de glimlach

Wat zijn 'de vier edele waarheden' van het milieu?
Uitzenddatum: Zondag 27-5-2007 14.59 - 15.29 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 2-6-2007 09.53 - 10.23 NPO 2

(2)rondetafel_glimlach.jpg

Onder leiding van 'zenfilosoof' Maurice Knegtel gaan de volgende gasten in gesprek over de huidige milieuproblematiek: Prof. Dr. Matthijs Schouten, bijzonder hoogleraar ecologie van het natuurherstel aan de universiteit van Wageningen en hoogleraar natuur- en landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway in Ierland, werkzaam bij Staatsbosbeheer en theravadaboeddhist, Drs. Sabina Voogd, lobbyist duurzame ontwikkeling bij Oxfam-Novib, en Drs. Joop Oude Lohuis van het Milieu en Natuur Planbureau.

Milieu is een hot item. Toch is wat we horen, zien en lezen met betrekking tot het milieu vaak ontoereikend om een gedegen visie erover te kunnen vormen en de wetenschappers zijn het niet altijd met elkaar eens. Met drie specialisten pogen we 'de vier edele waarheden van het milieu' te formuleren.

Wat is er nu echt aan de hand, wat zijn de feiten?
Wat is de oorzaak?
Welke oplossingen zijn er?
Wat is er nodig om die oplossingen te verwezenlijken?

In het tweede deel van het discussieprogramma onderzoeken we met Prof. Schouten welke rol een boeddhistische achtergrond speelt in het denken over milieuproblematiek en het zoeken naar oplossingen. Bestaat er zoiets als een boeddhistische visie op het milieu?

Regie: George Schouten
met: Prof. Dr. Matthijs Schouten, Drs. Sabina Voogd en Drs. Joop Oude Lohuis
eindredactie & productie: Babeth M. VanLoo
© 2007 BOS

Tags (wat zijn tags?)
ecologie milieu ,