TV actueel

 

Rob Nairn

A Tibetan Buddhist in South Africa
Uitzenddatum: Zondag 14-3-2004 14:00 - 14:30 NPO 1

(1)RobNairn01_300.jpg

Deze BOS-documentaire volgt Rob Nairn naar een centrum in Groot Marico in het noordwesten van Zuid-Afrika. In dit achtergebleven gebied heersen grote armoede, ondervoeding, aids en incest. Rob en zijn medewerkers besteden daarom veel aandacht aan hulpverlening. Dat gebeurt ook in Johannesburg. Een hulpverleningsorganisatie deelt daar drie keer per week 's avonds soep uit aan daklozen. Voor veel mensen is deze soep en de paar boterhammen het enige waar men van leeft. Ook eerste hulp is soms nodig in deze vrij criminele stad.

De hulpverlening gaat gepaard zonder zendingsdrang, aangezien de eerste levensbehoeften van veel zwarte Afrikanen nog niet zijn vervuld en ze waarschijnlijk nog niet openstaan voor meditatie en boeddhisme. Dr. Akong Rinpoche, de Tibetaanse hoofd-leraar van Rob Nairn, zegt stellig: "Geef ze te eten, help ze waar je kunt, maar leg hen niet het boeddhisme op". Maar toch zal het Tibetaans Boeddhisme zich snel verspreiden in Afrika, zo meent Rob, want de zwarte bevolking weet als geen ander wat lijden inhoudt.

De film laat ten slotte zien hoe een enthousiaste groep zich bezighoudt met een speciale therapie die Akong Rinpoche heeft ontworpen voor mensen die willen leren mediteren.

Regie: Renée Scheltema.