TV actueel

 

Re:Vision


Uitzenddatum: Zondag 25-9-2005 14.03 - 14.33 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 1-10-2005 09.30 - 10.00 uur NPO 1

(1)revision11.jpg

We zijn mensen, maar we zijn meer dan mensen, ben je slechts een mens? Of ook tegelijkertijd een boom en een rots? Je hoeft alleen dieper te kijken om te ontdekken dat je een mens bent en tegelijkertijd een rots en een boom.

Dit fragment uit een tekst van de zenmonnik Thich Nhat Hanh is het begin van een filmische speurtocht naar de intieme en eindeloze afhankelijkheid van de dingen in het bestaan. De camera leidt de kijker langs de woekerende wortels en takken van een grote boom, als een oefening in aandacht. Momenten bundelen zich tot stilstaan en dingen vallen uiteen tot een nieuwe samenstelling.

De muziek voor deze kunstzinnige BOSproductie werd speciaal gecomponeerd door Frances-Marie Uitti (de vermaarde musicus waarvoor grote hedendaagse componisten muziek schreven omdat zij met twee bogen tegelijkertijd cello kan spelen). Uitti beoefent zelf ook het boeddhisme. Samen met de poëtische beelden van kleurrijke elementen uit de natuur, ontstaat een levend voorbeeld van de leer van het ‘inter-zijn’. De boom dient hierbij als leitmotief van eenheid in verscheidenheid. Hij lijkt de
wereld te omvatten, maar toch wordt de boom langzaam maar zeker door de kijker in zichzelf gedragen.

'Going Home' van Thich Nhat Hanh is uitgegeven door Riverhead Books, New York, 1999. ISBN hardcover 1 57322 145 7. ISBN paperback 1 57322 830 3.


Realisation: Madelon Hooykaas and Elsa Stansfield
Music / soundtrack: Frances-Marie Uitti
Editing: Geert Braam
Text: Thich Nhat Hanh ‘Going Home’
Voice: Madelon Hooykaas
With special thanks to: Myung Feyen
Editor / executive producer: Babeth M. VanLoo
To the memory of Elsa Stansfield (1945-2004)

Zie ook http://www.stansfield-hooykaas.net