TV actueel

 

Punk en zen

Exclusief online: Henk van Straten ontmoet Brad Warner
Uitzenddatum: Dinsdag 12-5-2015 exclusief online NPO

(1)punkenzenwarner_300_01.jpg Schrijver/columnist Henk van Straten ontmoet ‘punkboeddhist’ Brad Warner, zenleraar en schrijver van onder meer 'Hardcore Zen' en 'There is no God (and he is always with you)'. Een gesprek over hun gedeelde passie voor punk en hardcore en wat dat in godsnaam met zenboeddhisme te maken heeft.

Regie: Cathelijn Felet
Productie: Jan Dirkx
Montage: Johan Pauly
Camera: Steven Elisabeth
Geluid: Nick Van Den Bosch

Meer Brad Warner en Henk van Straten bij de BOS


Boze Boeddhisten

Boeddhisten altijd vredig en sereen? Bodhitv maakt voorgoed korte metten met dit beeld! Brad Warner vertelt bodhitv over zijn ervaringen met het vergift woede.
Lees verder
Brad Warner en God: een ramble over het onbeschrijfbare

Brad Warner kennen we van boeken als Hardcore Zen en Sit Down and Shut Up. Hij is naast zenboeddhist ook punkbassist. Loes houdt wel van een beetje punk en was dan ook benieuwd naar zijn nieuwe boek. There is no God and he is always with you is (helaas nogal zoutloos) vertaald als Een godloze kijk op God.
Lees verder


Henk van Straten: hongerig, ambitieus en overenthousiast

Loes sprak schrijver Henk van Straten over de paramita ijver: "Na een negatieve recensie ben ik 2 dagen misselijk."
Lees verder

Brad Warner in gesprek met Marlous Lazal

Marlous Lazal sprak met Warner in 2011, in Zencentrum Amsterdam: Het is moeilijk uit te leggen aan mensen die geen zen beoefenen. Een van de dingen die gebeuren als je zen begint te boefenen is dat je je psychisch opent. Zen beoefening lijkt heel simpel: je zit op een kussen en je staart naar de muur. En mensen zien dat en denken: Oh, dat moet kalm en vredig zijn. Maar het is een methode om je geest helemaal vrij te laten zonder oordeel. En dan komt er heel veel boven.
Lees verder 

Meer Punk en boeddhisme bij de BOS

Op zondag 24 mei zendt de BOS de film Inner Revolution uit, een portret van Frank Uyttebroeck. Frank is leraar bij Tegen de Stroom in, de Nederlandse tak van Against the Stream, dat is opgericht door punkboeddhist Noah Levine.

Naast zijn bezigheden als dharmaleraar begeleidt Frank mensen die door pijnlijke transities gaan. Ook werkt hij als palliatief verzorger met mensen in hun laatste levensfase. Via Franks verhaal en dat van de mensen die hij begeleidt, zien we hoe het boeddhisme bijdraagt aan het doorbreken van onze verslavingen en gewoontepatronen