TV actueel

 

Over Canto

Kan muziek het leven van mensen veranderen?
Uitzenddatum: Zondag 3-6-2012 17:10 - 18:10 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 9-6-2012 09:25 - 10:25 NPO 2

TV_over_canto_02.jpg Maar heel af en toe is muziek, net als de ware liefde, in staat een radicale verandering in iemand teweeg te brengen.

Een goed voorbeeld is Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Hij componeerde het wel drie uur durende stuk tussen 1976 en 1979. Vanaf het eerste moment riep het felle controverses op. De officiële muziekwereld veroordeelde het stuk als te mooi en zonder vernieuwing.

Haline ReijnInmiddels is ‘de Canto’ door een zeer grote groep luisteraars omarmd, en veel meer geworden dan een muzikale compositie voor vier piano’s.

Aan het woord komen pianist Kees Wieringa, muziekwetenschapper Henkjan Honing en actrice Halina Reijn. Een vrouw vertelt hoe zij haar kind baarde op Canto, een man heeft een deel van de partituur op zijn arm getatoeëerd.

ROver Cantoegisseur Ramon Gieling vraagt hen over de soms verstrekkende invloed die dit muziekstuk op hun leven heeft gehad.

Regie: Ramon Gieling
Met: Arjen Bergijk, Jos Zwetsloot, Halina Reijn, Hans Ruijssenaars, Marianne Király, Willem Dijkhuis, Kees Wieringa, Henkjan Honing, Simeon ten Holt, Colette Noël, Miranda Driessen, Michiel Nooter, Ariane van Vliet, Hans Croiset e.v.a.
Camera: Goert Giltay
Geluid: Eddy de Cloe
Sounddesign: Marc Lizier
Montage: Patrick Janssens
Fotografie: Goert Giltay
Producent: Janneke Doolaard
Co-Producent: Boeddhistische Omroep Stichting, Prime Time België
Eindredactie BOS: Babeth VanLoo
Met steun van: het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, Filmfonds, CoBO fonds, BUMA Cultuur en het Vlaams Audiovisueel Fonds
© 2012 Eyeworks Film & TV Drama/Boeddhistische Omroep Stichting