TV actueel

 

Ongehoord: Roosbeef

Aflevering 1 van zesdelige late night talkshow
Uitzenddatum: Maandag 19-7-2010 24.15 - 24:45 NPO 2
Herhaling: Zondag 25-7-2010 12:00 - 12:30 NPO 2

tv_roosbeef_01.jpg In de zesdelige late night talkshow Ongehoord praat schrijver en journalist Chris Keulemans met zijn gasten over de muziek die ze maken, de muziek waarvan ze houden en hoe muziek hun visie op het leven en de kunst bepaalt. Hij verkent de inspiratiebronnen van zijn gasten, hun werkwijzes en hun muzikale dromen. Hoe perfect willen ze zijn en wat zetten ze daarvoor in?

De eerste gast is Nederlands meest eigenzinnige  zangeres, Roos Rebergen, ook bekend als Roosbeef. Zij weet met haar unieke stem en originele liedjes jong en oud te verleiden: Knalrood haar, opvallend gebekt, behept met een eigen kijk op de loop der dingen, Roos Rebergen houdt van chaos en gekte en maakt er muziek van.

roosbeefOp haar vierde wist ze al dat ze zangeres zou worden, 'daar is nooit over vergaderd'. Haar liedjes ontroeren en maken blij, ze gaan over een meisje dat opgroeit en een hoop meemaakt. Die liedjes, dat ben ik. Wat je zingt ben je zelf, zeg maar. Haar debuutalbum met de prachtige uit het leven gegrepen titel Ze willen wel je hond aaien, maar niet met je praten was meteen een groot succes.

Alle afleveringen


De serie Ongehoord is geïnspireerd door  de zes paramita’s: vrijgevigheid, discipline, geduld, inspanning, concentratie/meditatie en inzicht/wijsheid.

Meer over de Paramita's

In het Sanskriet staat ‘paramita’ voor ‘gearriveerd op de andere oever’. Het betekent het vervolmaken van je pad en volledig bereiken van je doel. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om een boeddha te worden, dan is het bereiken van de boeddha-staat je paramita. Wanneer je honger hebt, is het stillen van die honger je paramita. Traleg Kyabgon Rinpoche, een leraar uit de Tibetaanse Kagyu-linie, vertaalt ‘paramita’ met ‘transcendentale handeling’. ‘Transcendentaal’ verwijst daarbij niet naar het ontstijgen van het leven om in een externe werkelijkheid te komen, maar naar de manier waarop we in het leven kunnen staan – op een egocentrische manier of op een niet-egocentrische manier. De zes paramita’s helpen om deze non-egocentrische levenshouding te bereiken, en de op het ego gerichte levenshouding te ontstijgen.

(Foto #2: Marjoleine Boonstra
)Regie/camera: Marjoleine Boonstra
Presentatie/interviews: Chris Keulemans
Met: Roos Rebergen (Roosbeef)
Eindredactie: Babeth M. VanLoo  Redactie: Pieter van Huystee, Hans Dortmans, Lies Janssen
Camera: Gregor Meerman
Camera assistentie: Sam Yazdanpanna
Geluid: Menno Euwe
Licht: Guus Smorenburg, Smile Licht & Geluid
Research: Hans Dortmans, Rieneke de Man
Uitvoerend producent: Claire van den Ende, Natascha Teunissen
Producent: Pieter van Huystee Film & TV, Boeddhistische Omroep Stichting
Productie: Lies Janssen
Technische assistentie: Maarten Schmidt
Montage: Noël van Rens
Mixage: Jeroen Goeijers
Kleurcorrectie: Ronald van Dieren
Publiciteit: The Publicity Company, Trix van Alphen / Curien Kroon
Met dank aan: Gertjan Mulder, Colet van der Ven, Ramon de Jong, Karin Koopmans, Tolhuistuin: Chris Keulemans, Touria Meliani, Sharine Visman.
© 2010 BOS/PvH Film & TV