TV actueel

 

Nadia tikt

Denken plus durven is doen
Uitzenddatum: Zaterdag 26-11-2011 12:20 - 12:40 NPO Z@pp

tv_nadia_med.jpg Nadia is twaalf jaar en gaat voor het eerst naar de middelbare school. Ze pakt haar tas vol boeken in en samen met haar moeder bereidt ze zich voor op de grote dag. Voor velen een bijzonder moment, want het is een grote stap op weg naar volwassenheid, maar voor Nadia staat er iets meer op het spel. Nadia worstelt iedere dag met dwangneuroses. Die gaat ze te lijf onder het motto 'denken plus durven is doen'. De spanning van de eerste dag op een nieuwe school maakt het er voor de ogenschijnlijk spontane Nadia niet makkelijker op.'Ik moet vaak iets doen en dat moet dan binnen 30 seconden zijn. Ik moet dan met mijn voet twee keer iets aanraken als ik iets niet snap of met mijn handen langs mijn neus. Het helpt maar even en ik word er moe van'.

Lijstjes en regeltjes ratelen onophoudelijk door haar hoofd. Ze moet van alles aantikken, om te voorkomen dat er iets ergs gebeurt. De middelbare school is een grote verandering voor ieder kind, maar voor Nadia is dit extra spannend. Onzekere situaties maken haar angstig, wat bij Nadia tot dwangmatig gedrag leidt.

Tijdens de eerste weken vecht ze moedig tegen haar neuroses. Hoewel Nadia haar tikken het liefst voor de buitenwereld verborgen houdt, durft ze in Nadia Tikt openhartig te laten zien dat het dagelijks leven voor haar niet altijd even makkelijk is.

Lees ook een interview met Laetitia Schoofs over het maken van Nadia Tikt op de site van Z@pp Echt gebeurd.

Regie/scenario: Laetitia Schoofs   
Met: Nadia van Son
Eindredactie: Babeth M. VanLoo Camera: Jorrit Garretsen
Geluid: Bert van den Dungen, Anneloes Pabbruwee
Montage: Daan Wierda
Geluidsnabewerking/Mixage: Frank van der Weij
Kleurcorrectie: Ivo Noorlander
Titels: Sietse van den Broek, Matthijs Lijftogt
Vertaling & Ondertitels: Roeline Knottnerus
Productie: Coen Soepboer
Producent: Janneke Doolaard, Hanneke Niens & Hans de Wolf
Met speciale dank aan: Luna en Juanita van Son, Angelique Tissen, Opa & Oma Tissen
Met dank aan: Citadel College, Deelnemers Kids & Docs workshop 2011, Sabine Mooibroek
© 2011 KeyDocs/BOS