TV actueel

 

My Life Is My Message

Portret van Thich Nhat Hanh
Uitzenddatum: Zaterdag 12-3-2005 09.00 - 10.00 uur NPO 1

(3)thich_message.jpg

Thich Nhat Hanh, monnik, zenleraar, schrijver en vredesactivist, in 1926 geboren in Vietnam, organiseerde na het uitbreken van de Vietnamoorlog een geweldloze verzetsbeweging.

Tijdens de periode rondom de ‘memorial day’ van 11 september in Washington DC geeft hij ter plekke onderricht aan congresleden in ‘Leven in aandacht’. Zo probeert hij in het centrum van de wereldmacht zijn vredesboodschap zo effectief mogelijk te laten doorklinken.

Jaarlijks nemen duizenden mensen deel aan de meditatieretraites die Thich Nhat Hanh leidt. Zo werkt hij in de kloostergemeenschap op zijn thuisbasis Plum Village in Zuid Frankrijk ook met groepen Palestijnen en Israeliërs. Gruwelijke ervaringen worden uitgewisseld en voor het eerst samen bespreekbaar gemaakt in de hoop elkaars leed te onderkennen.

Tijdens de Vietnamoorlog en ook later als banneling heeft Thich Nhat Hanh ondervonden wat het betekent om onder doodsbedreigende situaties te leven. Zijn bescheidenheid, zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en het feit dat hij voorleeft wat hij zegt, maken hem zeer geliefd. In simpele bewoordingen weet hij de essentie van de boeddhistische leer uit te dragen, direct gekoppeld aan de praktijk van het dagelijks leven.

Voor meer informatie:
Stichting Leven in aandacht, tel. 020 - 6164943.
Centrum voor Leven in Aandacht, Van Walbeeckstraat 66, 1058 CW Amsterdam, centrumlia@mail.com.
Boeken van Thich Nhat Hahn over dit onderwerp: 'Omarm je woede' en 'Iedere stap is vrede'.

Directed by: George Schouten
Commissioning editor / executive producer: Babeth M. VanLoo
With: Thich Nhat Hanh, Sister Chân Không, Issa Souf, Ruth Mason, Eliyahu Mclean, Nazek Arar, Nuha Badawia, Sandra/Cúc Nghiêm, Brother Phâp Due, Brian Baird, Tom Udall, Tim Ryan, Gary Shandling & Christina Torres Mendes
Camera: Bernd Wouthuysen
Sound: Martijn van Haalen
Editor: Marina Bodbijl
Music: Harry de Wit
Voice-over: Jan Kuijper, Nicoline Tania
Interviews US: Jean Karel Hylkema
With thanks to: Community of Mindful Living, Plum Village; Order of Inter Being, Netherlands; Faith & Politics Institute, Library of Congress, Louis Capps, Jo Ann Emerson & Carolyn Cleveland