TV actueel

 

Monks In The Lab

Wetenschappers onderzoeken meditatie
Uitzenddatum: Zondag 4-2-2007 14:00 - 15:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 10-2-2007 09:23 - 10:23 NPO 2

(2)Monks_061130_05.jpg

Monks in the lab is een menselijk en wetenschappelijk avontuur. De grenzen van wetenschappelijk onderzoek, van persoonlijke gezondheid, van de hersenen en de geest worden onderzocht. Waarom is de hedendaagse wetenschappelijke wereld geïnteresseerd in meditatie? Waarom is meditatie goed voor de gezondheid? En waarom staan boeddhistische monniken het toe dat onderzoekers technolgie inzetten om in hun brein en lichaam te kijken?

Boeddhisten bestuderen de menselijke geest al 2500 jaar zonder technische hulpmiddelen. Ze hebben meditatietechnieken ontwikkeld die de werking van de geest verbeteren en een mens in staat stellen anders met emoties om te gaan. Westere wetenschappers kijken steeds vaker naar wat de boeddhisten bereikt hebben, De deelnemers aan het project ‘Mind & Life’ bestuderen meditatie en zijn hiermee pioniers. Enkele van de Boeddhistische deelnemers die in Monks, in the Lab voor het voetlicht worden gebracht zijn Matthieu Ricard, Rene Feusi en Yontem.

Ricard was bioloog, hij is bekend als fotograaf en al 30 jaar boeddhist. Hij werkt samen met psycholoog Jonathan Cohen en doet specifiek onderzoek naar meditatieve staten. Feusi werkt samen met neuroloog Clifford Saron waar zij onderzoek doen naar de mechanismen die emotie reguleren. Yontem is een Gomchem een intensieve beoefenaar van meditatie. Onderzoek waar hij aan meewerkt legt de focus op compassie; een staat van bewustzijn die altijd is genegeerd door de Westerse wetenschap.

Script & regie: Delphine Morel
camera: Jean-Jacques Mrejen
geluid: Murielle Damain & Patrick Genet
montage: Variety Moszynski
met: Clifford Saron, René Feusi, Rabjam Rinpoché, Khyentse Yangsi Rinpoché, Matthieu Ricard,onastère de Shechen, Nepal, Jonathan Cohen, Jason Chein, Brent Field, Leigh Nystrom, Paul Ekman, Erika osenberg, Margaret Kemeny, Alan Wallace, Richard Davidson, Antoine Lutz, Nancy Rawling, Yonten, Chokey ivingston, Gendrun Rinchen, Rigzin Samdrup, Tsultrin Tawa
co-productie & eindredactie: ARTE France, Hélène
Coldefy & BOS: Babeth M. VanLoo
in samenwerking met YLE 2

Tags (wat zijn tags?)
meditatie T , Theravada , Tibetaans boeddhisme , wetenschap ,