TV actueel

 

Mindfulness mainstream

Van de marge naar de massa
Uitzenddatum: Zondag 11-9-2011 14:00 - 14:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 17-9-2011 09:50 - 10:20 NPO 2

TV_MindMains_02.jpg Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) werd 30 jaar geleden ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Het is een wetenschappelijk beproefde methode waarbij mensen met chronische en stressgerelateerde aandoeningen, pijn en vermoeidheid veel baat blijken te hebben. Bijna 10 jaar geleden is hieruit een nieuwe stroming ontstaan, de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). MBCT is een methode om terugval te voorkomen bij mensen die kwetsbaar zijn voor terugkerende depressie. In de training staat het ontwikkelen van een 'open gewaarzijn' centraal.

Mindfulness mainstreamOndertussen zijn er ongeveer 400 medewerkers en therapeuten van GGZ Groningen die de training zelf gevolgd hebben. Psychiater Erik van den Brink heeft de aandachttraining in de GGZ in Groningen geïntroduceerd. Vanuit het Instituut voor Mindfulness zijn Sietske de Haan en Frits Koster als mindfulnesstrainers betrokken bij dit proces. Sietske de Haan was zelf vele jaren ernstig ziek en kwam al 15 jaar geleden in aanraking met mindfulnesstraining. Frits Koster was jaren monnik in Thailand en hij merkt een grote verandering in de GGZ; waar hij tien jaar geleden nog werd genegeerd als hij sprak over meditatie, is hij nu juist hip in die wereld.

Meer links:
Johan Tinge - Instituut voor Mindfulness
Sietske de Haan - Sense Aandachttraining
Centrum Integrale Psychiatrie

Een film van Jurgen Gude en Jaap Verhoeven
montage/camera: Jurgen Gude, Jaap Verhoeven
geluid/productie: Jaap Verhoeven
met: Erik van den Brink, Sietske de Haan, Frits Koster, Gerard Kamps, Jody Booij, Emma Drenth
eindredactie: Babeth M. vanLoo
met dank aan: Welnis/Lentis, Centrum Integrale Psychiatrie, Rogier Hoenders, Sense aandachttraining, Instituut voor Mindfulness, Johan Tinge
┬ę 2011 een Boeddhistische Omroep productie