TV actueel

 

Milarepa

Van moordenaar tot heilige
Uitzenddatum: Zaterdag 15-12-2007 13:39 - 15:07 NPO 2
Herhaling: Vrijdag 21-12-2007 23:48 - 01:16 NPO 2

(1)mila_01.jpg Wegens auteursrechtelijke redenen is deze film niet online te bekijken

Milarepa is de debuutfilm van de jonge Tibetaanse lama Neten Chökling, hij zegt over zijn film: Als de film ook maar één mens aanzet om meer compassie te hebben ben ik al meer dan gelukkig, vanuit het boeddhisme is dit het beste en meest waardevolle geschenk dat we kunnen geven.

Deze bijzondere speelfilm is een kroniek van het 11e eeuwse Tibet. Negenhonderd jaar na zijn dood blijft Milarepa – een visionair, tovenaar, heilige en dichter – Tibets grootste mysticus. Als zijn woede en de zwarte magie, die hij in zijn jonge jaren inzet, dood en verderf brengen voor zijn eigen familie komt hij tot inzicht. Deze film vertelt zijn verhaal over vendetta, demonen, moord en verlossing, en werd bij de wereldpremière op het filmfestival van Berlijn in 2006 gekozen in de persoonlijke top-10 van festival-directeur Dieter Kosslick.

De muziek, gecomponeerd door Joel Diamond, bestaat uit liederen uit 'de Honderdduizend verzen van Milarepa'. Zij worden gezongen door de betoverende hoofdrolspeelster Kelsang Chukie Tethong en door de Tibetaanse non Ani Choying Drölma; de opnames die zij eerder maakte met Steve Tibbetts brachten haar wereldfaam.

Neten Chökling Rinpoche is geboren in 1973 in Thimphu, Bhutan. Hij werd door de 16e Karmapa en Dilgo Khyentse Rinpoche, herkend als de reïncarnatie van een belangrijke Tibetaanse leraar. Milarepa is zijn debuut als speelfilmregisseur. Hij kwam tijdens het draaien van de speelfim The Cup (van mede-Bhutanees Khyentse Norbu) als acteur in aanraking met filmmaken. Neten Chökling Rinpoche staat aan het hoofd van een groot klooster in India.

Regie: Neten Chökling
Script: Neten Chökling & Tenzing Choyang Gyari
Cast: Jamyang Lodro, Orgyen Tobgyal & Kelsang Chukie Tethong
Productie: Raymond Steiner
Uitvoerend producent: Gregory Kruglak
Coproducer: Norbu Wangmo Gyari
Director of photography: Paul Warren
Montage: Suzy Elmiger
Muziek: Joel Diamond
Art director: Orgyen Tobgyal
Coproductie met onder andere: Buddhist Broadcasting Foundation
© Een Shining moon productieTags (wat zijn tags?)
Tibetaans boeddhisme