TV actueel

 

Lopen met Kukai

Een pelgrimage in Japan
Uitzenddatum: Zondag 22-2-2009 12.00 - 12:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 28-2-2009 09.50 - 10.20 uur NPO 2

tv_01_Kukai_1(1).jpg Langs 88 tempels, over de bergen en de dalen van het Japanse eiland Shikoku leidt het eeuwenoude pad van de boeddhistische monnik Kukai. Zijn voetsporen blijken niet verdwenen. Integendeel, jaarlijks volgen meer dan honderdduizend mensen de 1100 kilometer lange, zware route te voet, per fiets, auto of de bus. Wat drijft hen om de hitte, regen en uitlaatgassen te trotseren?

We ontmoeten de moderne pelgrims onderweg. Ze zijn informaticastudent, taxichauffeur, verpleegster, huismoeder, of gepensioneerd. Er is zelfs een afgezwaaide Amerikaanse militair. Yoshiko, Brent, Kimiko, en Mori-san, allemaal markeren ze een punt in hun leven met de tocht. Lopen met KukaiDe een zoekt een uitdaging, de ander zoekt zichzelf, sommigen herdenken een familielid of bidden voor een zieke. En hoewel het boeddhisme voor velen slechts iets van horen zeggen is, reciteert iedere pelgrim bij elke tempel vol overgave de hartsutra, de kerntekst van de boeddhistische leer. “Kan ji zai bo za…”(Vorm is leegte, leegte is vorm …) Ze zeggen niet te weten wat het betekent, maar het hoort nu eenmaal bij de pelgrimstocht. Er is geen uitleg, geen bemoeienis van priesters, er is alleen ieders individuele tocht langs de tempels. Maar Kukai loopt met ze mee, in de vorm van de wandelstok die bij de eerste van de 88 tempels uitgereikt wordt.

En onderweg gebeurt er toch iets. Komt het door het lopen, de stilte, de roerende hulp van de eilandbewoners, of is het de werking van die moeilijke en toch zo poëtische tekst uit de hartsoetra? 

Regie en camera: Pat van Boeckel
met: Inoue Kenichi, Brent Long, Yuko Koizumi, Kamiyama
eindredactie: Babeth M. VanLoo
geluid en productie: Karin van der Molen
montage: Pat van Boeckel
on-line montage: Geert Braam
vertaling: Claire Tanaka
© 2009 een BOS productie

Tags (wat zijn tags?)
Zen boeddhisme Japan , tempel ,