TV actueel

 

Living Buddha (deel 2)


Uitzenddatum: Zondag 26-8-2001 14:00 NPO 1
Herhaling: Zaterdag 1-9-2001 12:00 NPO 1

(2)2001_08_19_living_buddha_2.jpg

Een filmdocument waaraan Clemens Kuby zeven jaar gewerkt heeft, over het zoeken en vinden van de 17e Karmapa, het hoofd van de Kagyu-school van het Tibetaanse boeddhisme. De film begint met de voorspellende droom van de Dalai Lama over de plaats waar de 17e Karmapa zou zijn wedergeboren. Deze gegevens worden aangevuld met de vondst van een brief in een amulet, door de 16e Karmapa geschonken aan Tai Situ Rinpoche, een van de vier regenten van de Karmapa.

In de brief geeft de 16e Karmapa - volgens de gewoonte van alle voorafgaande Karmapa's - bijzonderheden over zijn komende reïncarnatie. Wij volgen de mensen die de reincarnatie moeten zoeken, op hun tocht naar een hooggelegen district in Oost-Tibet, waar de jongen wordt gevonden. Alle details van de droom van de Dalai Lama en de voorspellende brief van de 16e Karmapa blijken te kloppen.

We zien de beelden over de wijding van Urgyen Thinley Dorje tot monnik in de Jokhang, de hoofdtempel van Lhasa, en zijn kroning tot 17e Karmapa in de traditionele zetel van de Karmapa's, het klooster Tsurpu in Tibet. De film gaat in op de betekenis van reïncarnatie en het politieke belang van deze wedergeboorte in Tibet, waar hij ook door de Chinese bezetters als de 17e Karmapa erkend wordt.

[In 2000 volgt de Karmapa's spectaculaire vlucht naar India. Overigens zijn er meerdere pretendenten voor de incarnatie van de Karmapa]


Programma's van vóór 2002 zijn tot onze spijt niet te bestellen