TV actueel

 

Lazy Lama

Meer dan duizend dagen mediteren
Uitzenddatum: Zondag 10-6-2012 14:00 - 14:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 16-6-2012 09:55 - 10:25 NPO 2

TV_lazy_lama_01.jpg
Deze uitzending is wegens auteursrechten niet buiten Nederland te bekijken.

Een groep westerse boeddhisten volgt een retraite in het Himalayagebergte in India, onder leiding van de Tibetaanse boeddhistische meester Ringu Tulku Rinpoche. De lama en zijn volgelingen bereiden zich voor op een retraite die drie jaar, drie maanden en drie dagen duurt. Waarom zijn deze westerlingen naar de bergen gekomen, om meer dan duizend dagen op een kleine houten gebedsdoos te mediteren?

Lazy LamaRingu Tulku ging jarenlang niet in op het verzoek van zijn studenten een dergelijke retraite te leiden, omdat er al zo veel zijn. Maar na lang aandringen van zijn studenten ging hij toch overstag. Dit is de eerste retraite in Azië die speciaal is bedoeld voor westerlingen. Anders dan zijn bijnaam ‘Lazy Lama’ doet vermoeden, is Ringu Tulku onafgebroken bezig met zijn projecten. Hij zou willen dat hij ook de tijd had om deze lange retraite volledig te doen, maar hij reist voortdurend de wereld rond om les te geven. Daarbij treedt hij ook op als vertaler voor de zeventiende Karmapa Urgyen Thinley Dorje.

Ook krijgen we in deze documentaire een zeldzaam inzicht in de rituelen van de monniken, die zich in de eerste plaats inzetten voor de ontwikkeling van de deelnemers.

Regie: Niko von Glasow