TV actueel

 

Kikker zit stil

Mindfulness voor kinderen
Uitzenddatum: Zondag 23-11-2014 14:00 - 15:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 29-11-2014 9:35 - 10:35 NPO 2

klas_ligt_300.jpg Wegens auteursrechten niet buiten Nederland online te zien

Kinderen hebben het vaak te druk, net als volwassenen. Ze kunnen niet slapen, zijn snel afgeleid en onrustig. Ondertussen moeten ze ook veel: op school, in het gezin, buitenschoolse activiteiten en vriendjes en vriendinnetjes. Mindfulnesstrainer Eline Snel zag ook bij haar eigen dochter Anne dat zij zich moeilijk kon concentreren. Tijdens een gesprek met Anne's lerares bleek dat onderwijzers vaak geen idee hebben hoe ze kinderen aandacht bij kunnen brengen.  

Dit was zeven jaar geleden de aanleiding voor Eline om speciaal voor kinderen een aandachtstraining te ontwikkelen. Met deze methode en bijbehorend boek Stilzitten als een kikker, werd ze pionier op het gebied van mindfulnesstrainingen voor kinderen. Tot haar grote verbazing werd het boek een internationale bestseller, meer dan 140.000 maal verkocht en uitgebracht in 27 landen. Hoe kon zo'n eenvoudig boekje zo'n impact hebben?


Eline SnelOm deze vraag te beantwoorden volgen we een groep kinderen op een basisschool in Leusden. Ze krijgen de mindfulnesslessen van Eline Snel. Onderwerpen als ADHD, nervositeit, pesten, komen aan de orde, en kinderen en ouders vertellen over de veranderingen die ze zien door het doen van de oefeningen, die namen hebben die tot de verbeelding spreken; de piekerfabriek, de spagettitest, en de complimentenbal.

Ook zien we Eline samen met haar dochter Anne door Hong Kong reizen. Hier geeft ze trainingen aan leraren en therapeuten die met haar methode willen werken. Welke veranderingen zien kinderen en ouders door het volgen van Eline's lessen?

Regie: Jaap Verhoeven


Lees ook: last van familiekarma?

Naar aanleiding van Kikker zit stil sprak Kitty Arends van bodhitv met therapeut en boeddhist Linda Graham over wat je familiekarma zou kunnen noemen. Als je moeder, oma en overgrootmoeder single waren, word jij dat dan automatisch ook? Geen paniek! Volgens psycholoog Linda Graham kun je je aan je familiekarma ontworstelen.


Luister ook naar een oefening

Beluister hier een geluidsfragment van de oefening Stilzitten als een kikker.

Bron: mindfulnessvoorkinderen.com