TV actueel

 

Je leven waarderen

Japanse zenmeester Taizan Maezumi Roshi
Uitzenddatum: Zondag 18-5-2008 12.00 - 13:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 24-5-2008 09.23 - 10:23 NPO 2

(1)waarderen_01.jpg

De Japanse zenmeester Taizan Maezumi Roshi (1931-1995) was één van de grote pioniers die het boeddhisme naar het Westen brachten. In 1956 kwam hij naar Los Angeles om daar de Japanse gemeenschap te ondersteunen. Al gauw werd hij echter door jongeren van de beatnikgeneratie ontdekt als zenleraar. Hij wijdde zijn leven zonder enige terughoudendheid aan het doorgeven van de leer, en werd zo de grondlegger van de White Plum Asangha, die nu in Amerika en Europa uit vele kloosters en centra bestaat. Ook in Nederland is White Plum vertegenwoordigd door het werk van onder meer Nico Tydeman van Zen Centrum Amsterdam en Tenkei Coppens van Zen River in Uithuizen.

Maezumi Roshi stond bekend om het grote vertrouwen dat hij stelde in zijn leerlingen om hun ware natuur te realiseren en hun eigen weg te vinden. Maar soms werd hij ook verguisd om zijn overmatig drankgebruik. In deze documentaire wordt niet alleen zijn werk als leraar belicht door de soms zeer vermakelijke verhalen van zijn leerlingen, onder wie Bernie Glassman en Genpo Roshi, maar ook vertellen zijn dochters en zijn vrouw persoonlijke verhalen over hoe zij nu zijn aanwezigheid en lessen nog steeds ervaren.


Regie: Jurgen Gude in samenwerking met Jaap Verhoeven
Camera en montage: Jurgen Gude
Geluid en productie: Jaap Verhoeven
Eindredactie: Babeth M. Vanloo
Met: Mrs. Ekyo Maezumi , Mimi Maezumi, Shira Yoshimi Maezumi, Junyu Kuroda, Bernie Tetsugen Glassman, Genpo Roshi, Wendy Egyoku Nakao, Tenkei Coppens, Nico Tydeman, Gerry Shishin Wick, Charles Tenshin Fletcher
© 2008 een BOS productie

 

Tags (wat zijn tags?)
Zen boeddhisme