TV actueel

 

Janwillem Van De Wetering - To Infinity And Beyond

Portret van levenskunstenaar, schrijver en boeddhist
Uitzenddatum: Dinsdag 2-9-2008 23:30 - 24:30 NPO 2

(1)wetering_01.jpg Vrijdag 7 juli overleed de auteur Janwillem Van de Wetering op 77-jarige leeftijd. De BOS herhaalt een portret uit 2004 van deze levenskunstenaar, schrijver en boeddhist, die over de hele wereld bekend is vanwege zijn misdaadromans, waaronder Grijpstra en de Gier.

Van de Wetering (1931) kwam al vroeg tot de ontdekking dat het burgelijk bestaan hem niet aantrok; als negenjarige jongen maakte hij het bombardement mee in Rotterdam, en sindsdien liet de vraag naar de zin van het leven hem niet meer los. Want het is voor hem onacceptabel dat "alles alleen maar begint om te eindigen". Zijn innerlijke zoektocht leidde hem over de hele wereld, onder meer naar een zenklooster in Kyoto. Over zijn ervaringen in Japan vertelt hij in zijn eerste boek De Lege Spiegel (1971). Dit boek is het begin van een trilogie over zijn zenavonturen, waarvan het laatste deel, Zuivere Leegte in 2000 werd uitgegeven.

In dit programma een portret van deze eigenzinnige levenskunstenaar en schrijver. Janwillem woont al vele jaren met zijn Colombiaanse vrouw Juanita in Maine, samen met zijn hondje Tilly. We zien hem daar op zijn boot en tussen zijn beelden en collages in een aaneenschakeling van serieuze grappen, onwaarschijnlijke anekdotes, en wonderlijke rituelen. Zijn diepgeworteld wantrouwen in de mensheid verhindert hem zo te zien niet om van het leven te genieten, hier en nu.

Regie / camera: Jurgen Gude
Met: Juanita & Janwillem van de Wetering, Tyr & Thera Nowland & Jim Michaud
Eindredactie & productie: Babeth M. VanLoo
Geluid / redactie: Jaap Verhoeven
Montage: Jan Dop
Geluidsmixage: Geert Braam
Muziek: Harry de Wit

Tags (wat zijn tags?)
kunst Zen boeddhisme ,