TV actueel

 

Inner Revolution

Portret van Frank Uyttebroeck
Uitzenddatum: Zondag 24-5-2015 13:00:00 NPO 2
Herhaling: Woensdag 27-5-2015 23:55 NPO 2

Frank_scheert_3002.jpg Vroeger was hij een 'professionele klootzak', zoals hij zelf zegt, verslaafd aan 'egoïne'. Tegenwoordig leidt Frank Uyttebroeck zijn eigen boeddhistische gemeenschap Tegen de stroom in en begeleidt hij mensen die door pijnlijke transities gaan. Ook werkt hij als palliatief verzorger met mensen in hun laatste levensfase. Via Franks verhaal en dat van de mensen die hij begeleidt, zien we hoe het boeddhisme bijdraagt aan het doorbreken van onze verslavingen en gewoontepatronen.

Het huidige leven van Frank Uyttebroeck kan op het eerste gezicht niet méér verschillen met het leven dat hij twintig jaar geleden leidde.Tot ongeveer zijn dertigste werkte hij als componist en speelde hij onder andere als basgitarist in de populaire Belgische band De Kreuners. Nu is hij, zoals hij het zelf noemt, een no-nonsense zorgverlener, die mensen begeleidt bij hun veranderingsprocessen. Bescheiden en onzichtbaar werk.

Toch is Frank zelf nog steeds niet bepaald onzichtbaar. In de voetsporen van punkboeddhist Noah Levine, leidt hij de sangha Tegen de stroom in, de Hollandse tak van Noah Levine's Against the Stream. Ook Noah overwon zijn verslavingen met behulp van boeddhistische inzichten. En tegenwoordig geeft hij zijn methode en visie door aan anderen, die op hun beurt als boeddhistisch leraar gaan werken. Frank volgt daarvoor de training van Noah in Los Angeles, probeert zijn leven vorm te geven volgens de principes van de dharma en ook ondersteunt hij anderen op hun pad.

Stijn Berends Zo zien we hem in gesprek met Barbara Hagebeek. Zij werkt al acht jaar in de verslavingszorg en probeert met Frank haar vaste gewoonte- en denkpatronen te doorbreken. Haar liefde voor punkmuziek brengt haar in contact met Tegen de stroom in en de meditaties van Frank helpen haar bij haar innerlijke revolutie. Stijn Berends is transgender en, zo goed en kwaad als het gaat, bezig met zijn transitie van vrouw naar man. Hij wil graag rust vinden in meditatie, maar de eerste keer dat hij met Frank samen stilzit, breekt er iets; hij kan niet goed ademhalen en wordt overmand door emoties. Eline van de Kam komt na een zware alcohol verslaving in contact met Frank, die haar begeleidt op het pad van de dharma. Zij heeft veel aan zijn begeleiding en gaat ook een yoga opleiding volgen, met als doel om andere mensen die uit een verslaving komen te helpen weer grip op hun leven te krijgen. Net als Noah Levine, de leraar van Frank in LA, heeft het boeddhisme bij haar geleid tot een innerlijke revolutie en leidt ze nu een gezond leven.

Vergankelijkheid is een gegeven, maar de manier waarop we daarmee omgaan bepaalt de mate van ons lijden. Frank, Noah, Barbara, Stijn en Eline laten zien dat een innerlijke revolutie nodig is om met compassie, gelijkmoedigheid en liefdevolle vriendelijkheid de soms pijnlijke realiteit onder ogen te zien.

Regie: Julia Strijland

Dossier Inner Revolution

Bijzondere verhalen van mensen en hun innerlijke transformaties.


De docu Inner Revolution gaat over pijnlijke transities die mensen doormaken. Sanne en Jameson zijn transgender en 'transitioneerden' van man naar vrouw en andersom.


Luisteren naar je innerlijk gepiep


Van de ene op de andere dag had Jan last van ‘tinnitus’. Als bonus werd hij ook extreem gevoelig voor geluid. Een duivelse combi: in de stilte is er piepen en jengelen en uit de stilte al snel pijn. In het kader van de docu Inner Revolution beschrijft Jan hoe een ritje met de trein de ommekeer teweeg bracht. 
Lees verderRené van der Stok was benieuwd naar maatschappelijke revoluties anno 2015 en raakte onder de indruk van vrouwelijke actiebewegingen. Om hen een handje te helpen bedacht hij een wel heel bijzondere meditatie. 

Luister ook: podcastspecial Spiritualiteit en sterven.


(2)EricVenbrux300.jpg Hoe gaan andere culturen om met sterven? Onlangs nodigde het kunstgenootschap van het UMC in Groningen kunstenares Louwrien Wijers uit om een bijeenkomst te organiseren over Spiritualiteit en sterven in verschillende culturen.

Luister nu naar de podcastspecial Spiritualiteit en sterven.